Va informam ca, potrivit surselor, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, prezinta marti (n.n. 31.10.2023), in cadrul unei sedinte a coalitiei de guvernare, proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public.
Aceste informatii vin de la surse politice, potrivit
digi24.ro. Concret, cel mai probabil, proiectul de lege urmeaza sa fie aprobat de Guvern intr-o saptamana, iar ulterior va fi transmis Parlamentului pentru a fi dezbatut si adoptat.
Guvernantii doresc ca noua lege a pensiilor sa fie aprobata pana la finalul lunii noiembrie, iar premierul Marcel Ciolacu a declarat recent ca legea va fi pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2024.
"La 1 ianuarie, pensiile toate se maresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra in vigoare cu 1 ianuarie. Intr-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plata numarul 4, sa incercam sa o finalizam anul acesta, pentru ca erau prea multe jaloane in cererea de plata numarul 4 si sa nu mai patim cum s-a intamplat cu jalonul in cererea de plata numarul 3. Nu numai faptul ca mai avem foarte putine jaloane de indeplinit la cererea de plata numarul 3, am inceput sa inchidem foarte multe din cererea de plata numarul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge in Parlamentul Romaniei, pentru ca acolo se legifereaza", a afirmat Marcel Ciolacu in cursul zilelor trecute.
Premierul a mai adaugat:
"Eu cred ca pana la sfarsitul lunii noiembrie o sa trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urma, ea va urma sa fie pusa in aplicare de la 1 ianuarie. In ea sunt prevazute inchiderea anumitor inechitati. O lege a pensiilor nu se poate pune in aplicare instant, trebuie facut noul soft pe baza legii".
Va reamintim ca Legea nr. 127/2019 nu a inceput sa produca efecte in 2021, desi era publicata in Monitorul Oficial, asa cum fusese preconizat. Desi trebuia sa se aplice incepand cu 1 septembrie 2021, termenul a fost amanat pentru 1 septembrie 2023, potrivit OUG 8/2021. Dar se pare ca nu va intra in vigoare nici atunci, avand in vedere ca noul termen prevazut de OUG 168/2022, valabila din decembrie 2022, este de 1 ianuarie 2024.
Continutul actualei legii a pensiilor LEGEA 263/2010 [VALABILA 2023] | LEGEA PENSIILOR 2023 il puteti regasi AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<