Va reamintim ca proiectul legii pensiilor are in vedere intarirea principiului contributivitatii astfel incat cuantumul pensiei sa reflecte activitatea profesionala si contributia la sistemul public de pensii, in raport de veniturile realizate de asigurat.
De asemenea, proiectul urmareste asigurarea unor pensii adecvate si echitabile pentru toti beneficiarii sistemului public de pensii, precum si introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii si anume principiul stabilitatii asigurarii la sistemul public de pensii.
In acest sens, ministrul Finantelor, Marcel Bolos a scris in data de 7 decembrie pe pagina sa de Facebook, ca nu vor amana cresterea contributiei la Pilonul II de pensii, iar toate aceste speculatii si zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu, potrivit
Agerpres:
"Nu vom amana cresterea contributiei la Pilonul II de pensii. Am vrut sa abordez direct o chestiune importanta pentru a pune capat oricaror speculatii si pentru a oferi claritate in legatura cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculatii si zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu", a tinut sa precizeze ministrul Finantelor.
Problema sustenabilitatii deficitului ramane deschisa si implica identificarea unor solutii care sa fie cuprinse in strategia fiscal-bugetara:
"Echipa MF analizeaza cu atentie diferitele optiuni care sunt prezentate la nivelul coalitiei de guvernare si calculeaza impactul pe care il pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coalitie. Ce pot sa va asigur este ca orice act normativ care va avea semnatura institutiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare si aprobare", a subliniat Bolos.
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), au solicitat joi Guvernului sa nu amane cresterea de la 3,75% la 4,75% a contributiei la Pilonul II de pensii, citand informatii aparute in spatiul public care fac referire la amanarea pana in 2026 a acestei majorari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<