1. Procentajul cel mai mare revine CONTRIBUTIILOR LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII. Pentru conditii normale de munca se retine 31,3 la suta din salariu, dintre care 10,5 la suta reprezinta contributia individuala, iar 20,8 la suta reprezinta contributia datorata de angajator. Pentru conditii deosebite de munca se retine 36,3 la suta din salariu, dintre care 10,5 la suta reprezinta contributia individuala, iar 25,8 la suta reprezinta contributia datorata de angajator. Pentru conditii speciale de munca se retine 41,3 la suta din salariu, dintre care 10,5 la suta reprezinta contributia individuala, iar 30,8 la suta reprezinta contributia datorata de angajator.
2. Pentru C.A.S., sau CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE, contributia individuala este de 5,5 la suta, iar contributia datorata de angajator este de 5,2 la suta. Contributiile de asigurari sociale de sanatate
3. Se retine si o CONTRIBUTIE PENTRU CONCEDII SI INDEMNIZATII DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE. Ea este de 0,85 la suta din salariu.
4. Atat angajatul cat si angajatorul platesc 0,5 la suta din salariu pentru CONTRIBUTIA LA BUGETUL ASIGURARILOR DE SOMAJ
5. Pentru CONTRIBUTIA LA FONDUL DE GARANTARE PENTRU PLATA CREANTELOR SALARIALE, angajatorul plateste 0,25 la suta din salariu.
6. In fine, se retine si o CONTRIBUTIE DE ASIGURARE PENTRU ACCIDENTE DE MUNCA SI BOLI PROFESIONALE. Ea este variaza de la 0,15 la suta pana la 0,85 la suta, in functie de clasa de risc a domeniului in care angajatul isi desfasoara activitatea.
Asadar, pentru conditii normale de munca intr-un domeniu de risc maxim, contributia individuala se ridica la 16,5 la suta, in timp ce angajatorul trebuie sa vireze in conturile institutilor o suma echivalenta cu 33 la suta din salariu.