Atentie la actele depuse de angajatorii romani la IGI pentru avize de munca! Anuntul facut de Ministrul Muncii!

Ioana Pavel
Ioana Pavel
14 Iulie 2020
14 Iulie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
angajatori contracte de muncaavize de muncainspectoratul general de imigrari
Atentie la actele depuse de angajatorii romani la IGI pentru avize de munca! Anuntul facut de Ministrul Muncii!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a anuntat ca toate conditiile din contractele depuse de catre angajatorii din Romania la Inspectoratul General de Imigrari (IGI) trebuie verificate, inclusiv pentru situatiile in care relatiile de munca se intrerup mai devreme.
 
"In ultimele saptamani am avut de gestionat o serie de situatii limita care implica cetateni straini provenind din spatiul extracomunitar si angajatorii lor romani. Vorbesc despre cetateni din Sri-Lanka, Vietnam, India etc, oameni veniti pe teritoriul Romaniei la munca si ale caror contracte au fost incetate inainte de termen (cu implicatii asupra costurilor sederii in Romania, daca doresc sa ramana, pana la expirarea vizei de lucru, dar si asupra transportului de repatriere, agreat pentru finalul contractului initial, nu si pentru intreruperea inainte de termen). Sunt contracte incetate in contextul pandemiei, dar astfel de situatii au existat si inainte de pandemie; cert este ca a venit peste mine o noua tema de gestionat, tema ramasa neabordata de ani de zile (...) Despre firmele care au asigurat intermedierea pentru gasirea de locuri de munca in Romania (pentru contingenti, cum ii numim pe lucratorii din spatiul extra-comunitar), nu s-a vorbit. Despre reprezentantii statului din care provin cetatenii respectivi si despre rolul acestora intr-o perioada plina de tensiune ca cea pe care o traversam (asa cum vorbim despre ambasadele si consultatele noastre atunci cand apar probleme vizandu-i pe romanii care lucreaza in strainatate), s-a vorbit mai putin. Despre rolul altor institutii cu atributii in gestionarea contingentilor, nu s-a vorbit. Dar despre Ministerul Muncii s-a vorbit, probabil pentru ca aici chiar s-au schimbat lucrurile. si reactionam la sesizari!", a scris ministrul pe pagina sa de socializare. 
 
Violeta Alexandru a amintit, totodata, rezolvarea propusa Inspectoratului General de Imigrari (IGI), institutia care are evidenta acestor persoane pe teritoriul Romaniei si care stie in orice moment situatia lor, fiind notificati de catre angajatori atat la preluare, cat si la incetarea contractelor de munca.
 
Cand angajatorii din Romania depun documentele la IGI in vederea obtinerii avizului de munca, trebuie verificate conditiile contractuale, inclusiv pentru situatiile in care relatiile de munca se intrerup mai devreme.
 
Totodata, in momentul in care angajatorii notifica IGI privind intreruperea contractelor de munca, institutia trebuie sa intervina prompt si sa discute cu aceste persoane a caror evidenta au obligatia sa o tina constant pentru a raspunde in orice moment despre prezenta lor pe teritoriul Romaniei.
 
"Doresc sa munceasca in continuare? Conform protocolului pe care l-am solicitat intre ANOFM si IGI, IGI, de o maniera proactiva, va contacta AJOFM din judetul in care si-au desfasurat activitatea pentru a le pune la dispozitie acestor oameni oferte de noi locuri de munca. Optica trebuie sa fie urmatoarea: dorim sa sprijinim pe toti cei care vor sa munceasca in Romania! Aditional, se pot contacta, pentru ca exista aceste informatii, Agentiile de Plasare a Fortei de Munca pentru a identifica si prin acest canal, alte oferte de munca fata de cele ale ANOFM. Doresc sa revina in tara lor? IGI alaturi de autoritatile statului din care provin aceste persoane, de agentia care s-a ocupat de conditiile contractuale initiale, trebuie sa se organizeze in acest sens", a explicat  ministrul Violeta Alexandru.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]