Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a anuntat ca toate conditiile din contractele depuse de catre angajatorii din Romania la Inspectoratul General de Imigrari (IGI) trebuie verificate, inclusiv pentru situatiile in care relatiile de munca se intrerup mai devreme.
"In ultimele saptamani am avut de gestionat o serie de situatii limita care implica cetateni straini provenind din spatiul extracomunitar si angajatorii lor romani. Vorbesc despre cetateni din Sri-Lanka, Vietnam, India etc, oameni veniti pe teritoriul Romaniei la munca si ale caror contracte au fost incetate inainte de termen (cu implicatii asupra costurilor sederii in Romania, daca doresc sa ramana, pana la expirarea vizei de lucru, dar si asupra transportului de repatriere, agreat pentru finalul contractului initial, nu si pentru intreruperea inainte de termen). Sunt contracte incetate in contextul pandemiei, dar astfel de situatii au existat si inainte de pandemie; cert este ca a venit peste mine o noua tema de gestionat, tema ramasa neabordata de ani de zile (...) Despre firmele care au asigurat intermedierea pentru gasirea de locuri de munca in Romania (pentru contingenti, cum ii numim pe lucratorii din spatiul extra-comunitar), nu s-a vorbit. Despre reprezentantii statului din care provin cetatenii respectivi si despre rolul acestora intr-o perioada plina de tensiune ca cea pe care o traversam (asa cum vorbim despre ambasadele si consultatele noastre atunci cand apar probleme vizandu-i pe romanii care lucreaza in strainatate), s-a vorbit mai putin. Despre rolul altor institutii cu atributii in gestionarea contingentilor, nu s-a vorbit. Dar despre Ministerul Muncii s-a vorbit, probabil pentru ca aici chiar s-au schimbat lucrurile. si reactionam la sesizari!", a scris ministrul pe pagina sa de socializare.
Violeta Alexandru a amintit, totodata, rezolvarea propusa Inspectoratului General de Imigrari (IGI), institutia care are evidenta acestor persoane pe teritoriul Romaniei si care stie in orice moment situatia lor, fiind notificati de catre angajatori atat la preluare, cat si la incetarea contractelor de munca.
Cand angajatorii din Romania depun documentele la IGI in vederea obtinerii avizului de munca, trebuie verificate conditiile contractuale, inclusiv pentru situatiile in care relatiile de munca se intrerup mai devreme.
Totodata, in momentul in care angajatorii notifica IGI privind intreruperea contractelor de munca, institutia trebuie sa intervina prompt si sa discute cu aceste persoane a caror evidenta au obligatia sa o tina constant pentru a raspunde in orice moment despre prezenta lor pe teritoriul Romaniei.
"Doresc sa munceasca in continuare? Conform protocolului pe care l-am solicitat intre ANOFM si IGI, IGI, de o maniera proactiva, va contacta AJOFM din judetul in care si-au desfasurat activitatea pentru a le pune la dispozitie acestor oameni oferte de noi locuri de munca. Optica trebuie sa fie urmatoarea: dorim sa sprijinim pe toti cei care vor sa munceasca in Romania! Aditional, se pot contacta, pentru ca exista aceste informatii, Agentiile de Plasare a Fortei de Munca pentru a identifica si prin acest canal, alte oferte de munca fata de cele ale ANOFM. Doresc sa revina in tara lor? IGI alaturi de autoritatile statului din care provin aceste persoane, de agentia care s-a ocupat de conditiile contractuale initiale, trebuie sa se organizeze in acest sens", a explicat ministrul Violeta Alexandru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<