Asadar, rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost de 1,28%, in crestere cu 0,16 puncte procentuale fata de 2015, conform Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai multe locuri de munca s-au inregistrat in administratia publica
In anul 2016, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publica (3,73%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (2,68%). In industria prelucratoare s-a concentrat peste 25% din numarul total al locurilor de munca vacante (15.800 de locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 1,37%.
Totodata, cele mai mici valori atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile din industria extractiva (0,19%, respectiv 100 de locuri vacante).
Sectorul bugetar a insumat peste o treime din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in administratia publica (9.700 de locuri vacante), urmata de sanatate si asistenta sociala (8.500 de locuri vacante), respectiv invatamant (2.500 de locuri vacante).
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Conform INS, in anul 2016, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publica (3,73%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (2,68%). In industria prelucratoare s-a concentrat peste 25% din numarul total al locurilor de munca vacante (15.800 de locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 1,37%.
In majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale ratei si numarului mediu anual al locurilor de munca vacante, mai arata datele INS.
Asadar, in ceea ce priveste rata medie anuala a locurilor de munca vacante cele mai relevante cresteri s-au inregistrat in regiunea Sud-Est (+0,34 puncte procentuale), respectiv Bucuresti- Ilfov (+0,31 puncte procentuale). Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai importante cresteri in aceleasi doua regiuni, insa pe primul loc s-a situat regiunea Bucuresti-Ilfov (+3.600 de locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Est (+ 1.700 de locuri vacante).
Sursa: INS