Hotararea Guvernului nr. 295/2025 aduce modificari cu privire la persoanele care pot completa si transmite datele in Registrul general de evidenta a salariatilor (REGES-ONLINE) atat in cazul desemnarii interne, cat si in cel al externalizarii serviciului.
Cine poate completa si transmite date in REGES-ONLINE?
Angajatorii pot opta pentru una dintre urmatoarele variante:
1. Desemnarea unuia sau mai multor salariati ai angajatorului
Angajatorii pot desemna prin decizie scrisa unul sau mai multi salariati pentru a completa si transmite date in REGES. Aceasta prevedere modifica formularea anterioara din HG nr. 905/2017, care mentiona desemnarea unei „persoane”, fara a impune conditia de a fi salariat.
Ce implica aceasta modificare? Doar persoanele cu contract individual de munca incheiat cu angajatorul pot primi atributii privind completarea si transmiterea registrului. Astfel, administratorii fara contract de munca nu mai pot indeplini aceste obligatii, ceea ce afecteaza in special companiile mici unde administratorul se ocupa de completarea si transmiterea registrului.
2. Contractarea unui prestator de servicii
A doua optiune este incheierea unui contract de prestari servicii pentru completarea si transmiterea REGES. Poate avea calitatea de prestator:
- o persoana fizica autorizata (PFA);
- un expert contabil sau contabil autorizat, individual sau prin societate de expertiza contabila, societate de contabilitate (conform OG nr. 65/1994);
- o persoana juridica.
Prestatorul va desemna, prin decizie scrisa, unul sau mai multi salariati proprii care se vor ocupa efectiv de completarea si transmiterea datelor in REGES.
CONFERINTA despre Noul REVISAL!
Evitati AMENZI de pana la 20.000! Participati in data de 5 mai la evenimentul Noul REGES online. Provocari pentru angajatori, in cadrul caruia lectorul RENTROP & STRATON, reputat specialist in relatii de munca, va explica in detaliu implicatiile practice ale tranzitiei la REGES online, cu accent pe procedura de urmat in diferite situatii concrete, LOCURI LIMITATE, INSCRIE-TE AICI <<
Noutate importanta: prestatorul este acum inregistrat in REGES
Spre deosebire de reglementarile anterioare, HG nr. 295/2025 impune inregistrarea prestatorului in REGES.
Anterior, contractul de prestari servicii se comunica ITM, dar datele prestatorului nu se reflectau in registru. Acum, angajatorii trebuie sa introduca aceste date in registru.
Ce date trebuie inregistrate despre prestator:
a) Identificare prestator:
- CUI/CIF;
- Denumire;
- Sediu social;
- Reprezentant legal (pentru persoane juridice);
b) Data incheierii contractului;
c) Data inceperii prestarii serviciilor;
d) Durata contractului;
e) Data incetarii contractului, daca este cazul.

Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

KIT-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare

Noua lege a pensiilor Ghid practic
Termen: maximum 3 zile lucratoare de la incheierea sau incetarea contractului.
Indiferent de modalitatea aleasa, angajatorul ramane in mod exclusiv responsabil pentru completarea, transmiterea si corectitudinea datelor din REGES.
Noutati aduse de REGES ONLINE - concedii medicale
Desigur ca exista multe noutati in REGES ONLINE, inclusiv in ceea ce priveste sanctiunile Reges sau inregistrarile aferente. De exemplu, o alta noutate este legata de concediile medicale, care trebuie inregistrate in 3 zile de la primire.
Ce date se introduc in REGES cu privire la concediile medicale sau etapele suspendarii pentru concediu medical in REGES-Online le poti citi AICI.