Cercetarea disciplinara a cetatenilor straini care nu se mai prezinta la locul de munca

cercetare disciplinaracetateni straini aviz angajarecetateni straini sanctiune disciplinara
Cercetarea disciplinara a cetatenilor straini care nu se mai prezinta la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un SRL in anul 2021 a angajat, pentru o perioada de 2 ani, persoane din Nepal. Conform legii societatea le-a asigurat cazare, masa. Dupa 9 luni, acestia au parasit locuinta pentru care a fost eliberat permisul de sedere si, implicit locul de munca. Care este procedura pentru incheierea contractului de munca? Au dreptul/posibilitatea ca acestia (cetatenii non UE) sa se angajeze la alta compania atata timp cat avizul de munca este emis de catre IGI pentru un anumit angajator iar permisul de sedere este pe o anumita adresa?"
 
 
Raspunsul specialistilor:
 
Conform art. 3 alin. (2) din OG 25/2014 Prin exceptie de la alin. (1), nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei a strainilor din urmatoarele categorii:
 
 m) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara in scop de munca, incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pentru incadrarea in munca la un alt angajator, cu contract individual de munca cu timp partial;
Astfel, avizul de angajare obtinut de un angajator poate fi folosit la alt angajator pentru incadrarea in munca cu contract individual de munca cu timp partial indiferent de adresa folosita la obtinerea permisului de sedere.
 
Procedura pentru incetarea contractului individual de munca este procedura pentru concediere disciplinara prevazuta de Codul muncii. Alta procedura pentru situatia expusa nu este reglementata.
 
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatii vor fi convocati in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
 
In situatia expusa, salariatii vor fi convocati la domiciliul legal stabilit in locuinta pusa la dispozitie de angajator.
Neprezentarea salariatilor la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 alin. (3) din Codul muncii).
 
Astfel, pot exista doua situatii:
 
1. Salariatul nu se prezinta la convocare la cercetarea disciplinara, caz in care angajatorul poate dispune sanctionarea disciplinara a salariatului inclusiv cu concedierea;
 
2. Salariatul se prezinta la cercetarea disciplinara. In acest caz, se incheie un proces verbal in care se mentioneaza apararile salariatului.
 
Daca angajatorul inlatura intemeiat apararile formulate de salariat sau acesta nu se prezinta la cercetare, se poate emite decizia de sanctionare. Sanctiunea disciplinara poate consta in concediere disciplinara daca abaterea disciplinara este grava.
 
Este necesar sa instiintati Inspectoratul General pentru Imigrari in cel mai scurt timp.
 
Un raspuns valabil in ianuarie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cercetare disciplinaracetateni straini aviz angajarecetateni straini sanctiune disciplinara

Data aparitiei: 05 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cercetarea disciplinara a cetatenilor straini care nu se mai prezinta la locul de munca Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]