"Un SRL in anul 2021 a angajat, pentru o perioada de 2 ani, persoane din Nepal. Conform legii societatea le-a asigurat cazare, masa. Dupa 9 luni, acestia au parasit locuinta pentru care a fost eliberat permisul de sedere si, implicit locul de munca. Care este procedura pentru incheierea contractului de munca? Au dreptul/posibilitatea ca acestia (cetatenii non UE) sa se angajeze la alta compania atata timp cat avizul de munca este emis de catre IGI pentru un anumit angajator iar permisul de sedere este pe o anumita adresa?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 3 alin. (2) din OG 25/2014 Prin exceptie de la alin. (1), nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei a strainilor din urmatoarele categorii:
m) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara in scop de munca, incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pentru incadrarea in munca la un alt angajator, cu contract individual de munca cu timp partial;
Astfel, avizul de angajare obtinut de un angajator poate fi folosit la alt angajator pentru incadrarea in munca cu contract individual de munca cu timp partial indiferent de adresa folosita la obtinerea permisului de sedere.
Procedura pentru incetarea contractului individual de munca este procedura pentru concediere disciplinara prevazuta de Codul muncii. Alta procedura pentru situatia expusa nu este reglementata.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatii vor fi convocati in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
In situatia expusa, salariatii vor fi convocati la domiciliul legal stabilit in locuinta pusa la dispozitie de angajator.
Neprezentarea salariatilor la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 alin. (3) din Codul muncii).
Astfel, pot exista doua situatii:
1. Salariatul nu se prezinta la convocare la cercetarea disciplinara, caz in care angajatorul poate dispune sanctionarea disciplinara a salariatului inclusiv cu concedierea;
2. Salariatul se prezinta la cercetarea disciplinara. In acest caz, se incheie un proces verbal in care se mentioneaza apararile salariatului.
Daca angajatorul inlatura intemeiat apararile formulate de salariat sau acesta nu se prezinta la cercetare, se poate emite decizia de sanctionare. Sanctiunea disciplinara poate consta in concediere disciplinara daca abaterea disciplinara este grava.
Este necesar sa instiintati Inspectoratul General pentru Imigrari in cel mai scurt timp.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<