Contract administrator. Ce alte tipuri de contracte se mai pot incheia?

administrator societatecontract administratorcontributii sociale
Contract administrator. Ce alte tipuri de contracte se mai pot incheia?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
“Administratorul unei societati este angajat cu contract de munca cu norma intreaga pe perioada nedeterminata in cadrul societatii. Mai poate fi remunerat si in alt mod ? Cu altfel de contracte? Ce impozite se achita?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 209 alin. (3) din Codul civil:
 
Raporturile dintre persoana juridica si cei care alcatuiesc organele sale de administrare sunt supuse, prin analogie, regulilor mandatului, daca nu s-a prevazut altfel prin lege, actul de constituire sau statut.
 
Astfel, Codul civil stabileste ca raporturile administratorului cu societatea sunt raporturi de mandat daca nu este stabilit altfel prin lege, actul de constituire sau statut.  Prin urmare, raporturile dintre societate si administrator sunt raporturi de mandat. In practica se intalnesc contracte denumite contracte de mandat, administrare, management, etc. Indiferent de denumirea data de parti contractului raporturile dintre parti sunt raporturi de mandat cu exceptia situatiei in care s-a incheiat contract individual de munca.
 
Asadar, administratorii pot incheia cu societatea contracte de mandat, administrare, management, denumirea contand mai putin avand in vedere ca raporturile juridice indiferent de denumire sunt raporturi de mandat.
 
Din punct de vedere fiscal, taxele datorate nu difera in functie de denumirea contractului intrucat Codul fiscal reglementeaza aceste taxe referindu-se la remuneratia administratorului si nu la denumirea contractului.
 
Prin urmare, remuneratia administratorului are acelasi tratament fiscal indiferent de denumirea data de parti contractului.
Conform art. 76 alin. (2)  lit. o) din Codul fiscal, remuneratia obtinuta de administratori este venit impozabil si se impoziteaza conform regulilor de impozitare din afara functiei de baza.
 
Alaturi de impozit pe venit, asupra remuneratiei administratorului se datoreaza toate contributiile sociale exact ca in cazul unui salariat dupa cum urmeaza:
 
- contributia de asigurari sociale in cota de 25% (art. 139 alin. (1) lit. d);
- contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% (art. 157 alin. (1) lit. e));
- contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidatde angajator in cota de 2,25% (art. 220 4 lit. d)).
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
administrator societatecontract administratorcontributii sociale

Data aparitiei: 31 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contract administrator. Ce alte tipuri de contracte se mai pot incheia? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]