“Administratorul unei societati este angajat cu contract de munca cu norma intreaga pe perioada nedeterminata in cadrul societatii. Mai poate fi remunerat si in alt mod ? Cu altfel de contracte? Ce impozite se achita?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 209 alin. (3) din Codul civil:
Raporturile dintre persoana juridica si cei care alcatuiesc organele sale de administrare sunt supuse, prin analogie, regulilor mandatului, daca nu s-a prevazut altfel prin lege, actul de constituire sau statut.
Astfel, Codul civil stabileste ca raporturile administratorului cu societatea sunt raporturi de mandat daca nu este stabilit altfel prin lege, actul de constituire sau statut. Prin urmare, raporturile dintre societate si administrator sunt raporturi de mandat. In practica se intalnesc contracte denumite contracte de mandat, administrare, management, etc. Indiferent de denumirea data de parti contractului raporturile dintre parti sunt raporturi de mandat cu exceptia situatiei in care s-a incheiat contract individual de munca.
Asadar, administratorii pot incheia cu societatea contracte de mandat, administrare, management, denumirea contand mai putin avand in vedere ca raporturile juridice indiferent de denumire sunt raporturi de mandat.
Din punct de vedere fiscal, taxele datorate nu difera in functie de denumirea contractului intrucat Codul fiscal reglementeaza aceste taxe referindu-se la remuneratia administratorului si nu la denumirea contractului.
Prin urmare, remuneratia administratorului are acelasi tratament fiscal indiferent de denumirea data de parti contractului.
Conform art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal, remuneratia obtinuta de administratori este venit impozabil si se impoziteaza conform regulilor de impozitare din afara functiei de baza.
Alaturi de impozit pe venit, asupra remuneratiei administratorului se datoreaza toate contributiile sociale exact ca in cazul unui salariat dupa cum urmeaza:
- contributia de asigurari sociale in cota de 25% (art. 139 alin. (1) lit. d);
- contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% (art. 157 alin. (1) lit. e));
- contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidatde angajator in cota de 2,25% (art. 220 4 lit. d)).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<