Contract administrator. Ce alte tipuri de contracte se mai pot incheia?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
31 Mai 2021
31 Mai 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
administrator societatecontract administratorcontributii sociale
Contract administrator. Ce alte tipuri de contracte se mai pot incheia?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
“Administratorul unei societati este angajat cu contract de munca cu norma intreaga pe perioada nedeterminata in cadrul societatii. Mai poate fi remunerat si in alt mod ? Cu altfel de contracte? Ce impozite se achita?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 209 alin. (3) din Codul civil:
 
Raporturile dintre persoana juridica si cei care alcatuiesc organele sale de administrare sunt supuse, prin analogie, regulilor mandatului, daca nu s-a prevazut altfel prin lege, actul de constituire sau statut.
 
Astfel, Codul civil stabileste ca raporturile administratorului cu societatea sunt raporturi de mandat daca nu este stabilit altfel prin lege, actul de constituire sau statut.  Prin urmare, raporturile dintre societate si administrator sunt raporturi de mandat. In practica se intalnesc contracte denumite contracte de mandat, administrare, management, etc. Indiferent de denumirea data de parti contractului raporturile dintre parti sunt raporturi de mandat cu exceptia situatiei in care s-a incheiat contract individual de munca.
 
Asadar, administratorii pot incheia cu societatea contracte de mandat, administrare, management, denumirea contand mai putin avand in vedere ca raporturile juridice indiferent de denumire sunt raporturi de mandat.
 
Din punct de vedere fiscal, taxele datorate nu difera in functie de denumirea contractului intrucat Codul fiscal reglementeaza aceste taxe referindu-se la remuneratia administratorului si nu la denumirea contractului.
 
Prin urmare, remuneratia administratorului are acelasi tratament fiscal indiferent de denumirea data de parti contractului.
Conform art. 76 alin. (2)  lit. o) din Codul fiscal, remuneratia obtinuta de administratori este venit impozabil si se impoziteaza conform regulilor de impozitare din afara functiei de baza.
 
Alaturi de impozit pe venit, asupra remuneratiei administratorului se datoreaza toate contributiile sociale exact ca in cazul unui salariat dupa cum urmeaza:
 
- contributia de asigurari sociale in cota de 25% (art. 139 alin. (1) lit. d);
- contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% (art. 157 alin. (1) lit. e));
- contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidatde angajator in cota de 2,25% (art. 220 4 lit. d)).
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]