Care sunt conditiile actuale in lege privind internshipul? Ce tip de contract se semneaza intre societate si o persoana care este in internship? Se semneaza contract sau conventie?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 5 alin. (2) din Legea 176/2018 privind internshipul, publicata in Monitorul Oficial nr. 626 din 19 iulie 2018, durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
Astfel, durata programului de internship nu poate depasi 720 de ore iar aceste 720 de ore trebuie sa fie efectuate pe parcursul a 6 luni.
Cu alte cuvinte, cele 720 nu poate depasi o perioada de 6 luni consecutive dar pot fi efectuate intr-un timp mai scurt de 6 luni. Daca cele 720 de ore au fost epuizate nu exista motiv pentru prelungirea programului de internship. Aceasta intrucat, legea nu prevede ca durata programului de internship este de minim 6 luni ci prevede ca este de maximum 720 de ore efectuate pe parcursul a 6 luni.
Conform art. 2 lit. k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 17 din Legea nr. 176 din 17 iulie 2018 organizatia-gazda are obligatia completarii si transmiterii datelor si informatiilor din contractul de internship, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii in cadrul programului de internship, in registrul de evidenta a contractelor de internship, infiintat de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala aceasta isi desfasoara activitatea, tinut in forma electronica, denumit in continuare registrul electronic de evidenta. Accesul organizatiei-gazda la registrul electronic de evidenta se face pe baza de parola proprie, utilizata cu titlu gratuit.
Astfel, conform art. 18 alin. (1) din Legea 176/2018, organizatia-gazda are obligatia completarii registrului electronic de evidenta in ordinea incheierii contractelor de internship.
Registrul electronic de evidenta cuprinde elementele de identificare ale internului, data incheierii contractului, data inceperii activitatii in cadrul programului de internship, durata acestuia, cuantumul indemnizatiei pentru internship, data incetarii contractului de internship, domeniul in care se desfasoara programul de internship.
Orice modificare privind datele de identificare ale organizatiei-gazda, respectiv cu privire la contractul de internship, se opereaza in registrul electronic de evidenta, in termen de 3 zile lucratoare de la data aparitiei situatiei care a impus respectiva modificare.
Indreptarea erorilor survenite in completarea registrului electronic de evidenta se efectueaza la data la care organizatia-gazda a luat cunostinta de acestea.
Asadar, contractele de internship si nu conventiile se inregistreaza in registrul de evidenta a contractelor de internship.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<