In acest context, organizatiile-gazda (adica persoanele juridice la care internii desfasoara activitati specifice, in baza unui contract de internship) au obligatia sa inregistreze pe acest portal toate contractele de internship incheiate. Registrul infiintat si gestionat de ANOFM va tine evidenta tuturor acestor contracte, care pana acum era tinuta de organizatia-gazda intr-un sistem propriu de centralizare.
Odata inregistrat in program, accesul la registrul electronic se va face pe baza unei parole proprii alese de utilizator. Accesul la acest program este gratuit.
Potrivit Legii nr.176/2018 privind internshipul, anterior inceperii activitatii de internship, organizatiile-gazda vor completa si transmite datele din contracte in registrul de evidenta al acestora. Orice modificare privind datele de identificare ale organizatiei-gazda sau cu privire la contractul de internship, se va opera in registrul de evidenta in termen de 3 zile lucratoare de la data aparitiei situatiei ce a impus modificarea.
Cei care primesc interni in companie, dar nu inregisreaza contractele in registrul de evidenta electronic, trebuie sa stie ca risca sa fie sanctionati cu amenda de la 2.000 de lei, la 4.000 de lei. Tot cu amenda se sanctioneaza si netransmiterea datelor si a informatiilor din contractul de internship.
Programul de internship se adreseaza persoanelor care au implinit varsta de 16 ani si se deruleaza pe o perioada limitata de timp in cadrul unei organizatii-gazda. Aceaste activitati au drept scop aprofundarea cunostintelor teoretice ale internului, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente.
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship, insa cuantumul indemnizatiei nu poate fi mai mic de 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
Ce contributii sociale trebuie platite pentru indemnizatia de internship?
Potrivit art. 2 lit.k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b)si art. 76 alin. (2) lit. s)din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare...vezi mai multe despre internship aici >>>
Sursa: ANOFM