Transfer colectiv al salariatilor

17 Aprilie 2006
17 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

          Societatea X cumpara un activ de la societatea Y. Odata cu aceasta cumparare preia şi 190 de angajati. Ce solutie legala exista pentru acest transfer masiv de personal, avand in vedere ca in codul al muncii nu mai exista transferul?

Raspuns:

           Analizand mecanismul contractual ce rezulta din dispozitiile art. 169 din Codul muncii, se poate ajunge la concluzia ca, de fapt, art. 169 reglementeaza transferul colectiv.

           Astfel, in favoarea salariatilor, ca forma de protectie speciala, functioneaza posibilitatea de trecere automata la un nou angajator, in cazul transferului intreprinderii sau a unei parti din aceasta.

            Practic, pentru a fi incidente dispozitiile art. 169 din Codul muncii, se impune ca cedentul sa transmita cesionarului in tot sau in parte patrimoniul sau, in cadrul acestui patrimoniu regasindu-se şi drepturile şi obligatiile care rezulta din contractele de munca (acesta fiind sensul imperativ ce rezulta din dispozitiile art. 169 alin. (2) din Codul muncii.

             Mai mult decat atat, art. 169 alin. (3) din Codul muncii stabileşte in mod clar ca transferul in tot sau in parte al unitatii nu poate constitui motiv de concediere individuala.

              In consecinta, daca se transmite catre un tert un serviciu, cu baza materiala pe care acesta il presupune, practic, se cesioneaza o parte din unitate. Intr-o asemenea situatie, devin incidente dispozitiile art. 169 din Codul muncii, care obliga atat cedentul, cat şi cesionarul, sa realizeze şi trecerea (cesionarea) contractelor de munca corespunzatoare acelui serviciu, in temeiul art. 169 din Codul muncii.

              In consecinta, pe baza acestui mecanism, se poate considera ca salariatii de la unitatea cedenta vor fi transferati colectiv in temeiul art. 169 din Codul muncii, astfel ei urmand a fi preluati de un nou angajator (cesionarul) fata de care se transmit toate drepturile şi obligatiile ce rezulta din contractul lor de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]