Intrebare:
Concediul medical este considerat vechime in munca? Daca da cum se calculeaza punctele pentru pensie in aceasta situatie?
Raspuns:
Atat Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica, cat si O.U.G. nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar, aplicabila persoanelor angajate pe baza de contract individual de munca nu contin precizari in sensul problemelor ridicate de dumneavoastra.
Pentru personalul contractual bugetar se prevede in mod expres in cadrul O.G. nr. 3/2006 privind cresterile salariale acordate in anul 2006 personalului bugetar salarizat potrivit O.G. nr. 24/2006, faptul ca pentru acordarea sporului de vechime in munca se iau in considerare INTEGRAL si perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare – deci legea mentioneaza expres PERIOADE LUCRATE ANTERIOR.
Aceasta reglementare a O.G. nr. 3/2006 o coroboram cu art. 16 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract de munca confera salariatului vechime in munca – deci din nou rezulta ca este vorba despre prestarea propriu-zisa a activitatii profesionale.
Concediul medical acordat in baza O.U.G. nr. 158/2006, precum si concediul pentru cresterea copilului acordat in temeiul O.U.G. nr. 148/2005, perioada efectuarii stagiului militar in conditiile Legii nr. 46/1996, respectiv perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj potrivit Legii nr. 76/2002, sunt asimilate stagiilor de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat, asigurarilor de sanatate, respectiv asigurarilor pentru somaj – fara ca acest lucru sa insemne in mod automat includerea acestor perioade in vechimea in munca, cu atat mai putin in vechimea in specialitate a unui salariat.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet Codul Muncii republicat si actualizat la zi Noua lege a pensiilor Ghid practic
In unitatile din sistemul privat care acorda sporul de vechime potrivit contractului colectiv de munca aplicabil, stabilirea perioadelor asimilate vechimii in munca, utile la acordarea sporului de vechime, se face prin intermediul contractului colectiv de munca la nivel de unitate, sau dupa caz, prin regulamentul intern.