In ce priveste poprirea pe salariu in perioada somajului tehnic, o societate se confrunta cu situatia in care are salariati care se afla in somaj tehnic (CIM suspendat) si care au popriri. In aceasta perioada se fac retineri din salariu pentru plata acestor popriri? Exista vreo prevedere legala privind amanarea platii popririi, asa cum a fost in perioada starii de urgenta?
Raspunsul specialistului:
Incepand cu data de 21.04.2020, sumele reprezentand indemnizatiile prevazute la art. XI alin. (1) si la art. XV alin. (1), (11), (2) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 nu au mai putut fi poprite.
OUG 53/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind masuri de protectie sociala determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 a stabilit la art. IV ca indemnizatiile de somaj tehnic nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe toata durata acordarii lor, inclusiv pentru o perioada de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta.
Este vorba despre o cauza temporara de suspendare de drept a executarii silite, popririle putand sa fie continuate dupa 60 de zile de la incetarea starii de urgent.

Telemunca sau munca si de acasa 33 de studii de caz Legislatie explicata Modele de documente

57 de modele de fise de post actualizate conform GDPR

CD Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Interdictia popririi se refera atat la indemnizatia de somaj tehnic suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj cat si la indemnizatia suportata din bugetul angajatorului.
Prin urmare, indiferent din ce fond a fost suportata indemnizatia, poprirea acesteia a fost interzisa.
Indemnizatia de somaj tehnic nu a putut fi poprita pentru niciun fel de datorii pentru ca textul citat nu contine nicio exceptie. Insa aceasta interdictie a luat sfarsit la 60 de zile de la iesirea din starea de urgenta. Astfel, incepand cu 16 iulie 2020 s-au putut efectua primele retineri dupa iesirea din starea de urgenta.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro