“Conform OUG 29/2020, OUG 99/2020 si OUG 181/2020, impozitul si contributiile aferente
somaj tehnic OUG 30/2020 nu au generat dobanzi si penalitati si au fost esalonate pentru 12 luni incepand cu ianuarie 2021. Primeaza sursa platii si termenul de plata prevazut OUG 30/2020 ((5) In cazul indemnizatiei prevazute la alin. (1), calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj) in detrimentul OUG 29/2020, OUG 99/2020 si OUG 181/2020, respectiv Legea 227/2015? S-a procedat corect d.p.d.v. legal?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 11 alin. (5) din OUG 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2:
In cazul indemnizatiei prevazute la alin. (1), calculul, retinerea ÅŸi plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat ÅŸi a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Astfel, indemnizatia de
somaj tehnic a fost acordata angajatorilor din bugetul asigurarilor pentru somaj in suma bruta cu urmatoarele obligatii:
- De a plati indemnizatia neta salariatilor in termen de 3 zile lucratoare de la primirea indemnizatiei conform art. XVII alin. (3) din OUG 30/2020;
- De a calcula, retine si plati impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale de stat si contributia de asigurari sociale de sanatate pana la data de data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.
Rezulta ca angajatorul a primit o suma de bani din bugetul asigurarilor de somaj din care trebuia sa efectueze plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pana la termenul stabilit.
In aceste conditii, chiar in lipsa unei stipulatii exprese, apreciem ca angajatorii nu puteau sa beneficieze de amanarea la plata avand in vedere ca taxele nu erau platite din fonduri proprii.
Scopul amanarii la plata a obligatiilor fiscale a fost sa ajute angajatorii avand in vedere contextul situatiei epidemiologice, dar in cazul indemnizatiilor de somaj tehnic, taxele au fost suportate din bugetul asigurarilor de somaj si platite angajatorilor anticipat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<