Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, in cadrul audierilor pe bugetul ministerului de resort din cadrul comisiilor reunite de buget-finante ale Parlamentului, a precizat ca o noua majorare in acest an a alocatiilor pentru copii ar duce la depasirea deficitului bugetar asumat de Guvern.
"Bugetul a fost construit cu maxim de atentie si practic am dramuit fiecare leu in bugetul de stat. De aceea si sumele, si in bugetul de stat si in bugetul de asigurari sociale, sunt mai mari si decat in anul 2020 si decat in anul 2019. In plus, efortul bugetar pentru majorarea alocatiilor este in total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce inseamna aproximativ 1% din PIB. Ceea ce inseamna ca o alta majorare practic ar duce la iesirea din deficitul bugetar asumat de Guvern si sustinut de noi toti astfel incat orice majorare de venit sa nu fie insotita de scaderea puterii de cumparare, de inflatie si de scaderea calitatii vietii", a afirmat Raluca Turcan, citata de Agerpres.
De asemenea, ministrul Muncii a explicat ca nu au fost incluse in buget fonduri pentru o eventuala majorare a alocatiilor in iulie.
"Legea existenta in Parlament prevede doua transe de majorare a alocatiilor, una la 1 ianuarie si una la mijlocul anului. In bugetul pe care noi il avem pentru anul acesta in privinta alocatiilor, avem inclusi bani pentru majorarea de anul trecut intrata in plata si de asemenea pentru majorarea de la 1 ianuarie. Depinde foarte mult de votul din Parlament. Daca acesta va fi in sensul obligativitatii majorarii alocatiilor, legea trebuie respectata", a explicat ministrul Muncii.
Eventualele majorari pe parcursul acestui an depind astfel, conform declaratiilor facute de ministrul Muncii, tin de votul din Parlament.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<