Pensiile nu ar trebui majorate inainte de salarii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
28 Februarie 2020
28 Februarie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
pensii 2020majorare pensii 2020majorare salariivalentin lazea bnr
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a explicat joi ca orice crestere a pensiilor cu mai mult de 10% decat cresc nesustenabil salariile nu face decat sa dezechilibreze si sa adanceasca deficitul, deoarece pensiile se platesc pe baza salariilor nu pe baza de acumulari trecute. Cu alte cuvinte, nu ar trebui majorate pensiile inainte de majorarea salariilor. 
 
"Pensiile ar putea fi crescute fara corelarea cu cresterea, si aceea sustenabila, a salariilor. Lumea habar nu are in Romania, la 30 de ani de tranzitie, ca avem un sistem de tip "pay as you go", adica pensiile de azi sunt platite de salariatii de azi. Orice crestere a pensiilor cu mai mult de 10% decat cresc, paranteza nesustenabil, salariile, nu face decat sa dezechilibreze si sa adanceasca deficitul. Pensiile se platesc pe baza salariilor nu pe baza de acumulari trecute", a explicat Lazea, citat de Agerpres. 
 
In plus, in opinia sa, in cazul in care se va aplica majorarea pensiilor cu 40% din septembrie, vom ajunge in 2022, cand efectul va fi incorporat in totalitate, ca salariile si pensiile impreuna sa constituie 22,2% din PIB, reprezentand o crestere de peste 6% fata de anul 2015.
 
"Am avut o pierdere din relaxare fiscala de venituri de 3%. Avem o crestere potentiala prevazuta din salarii si pensii de 6%. Astfel, 6 si cu 3% inseamna 9% pe care cu ce ii acoperi? Cu promisiuni", a mai spus Lazea.
 
Potrivit economistului-sef al BNR, nu este realist sa se creada ca toate aceste pierderi si cheltuieli crescute pot fi compensate cu masuri precum eliminarea pensiilor speciale pentru 9.000 de persoane (magistrati, diplomati, aviatori).
 
"Asta ar aduce, daca s-ar aplica, 0,1% din PIB. Alte masuri de genul asta sunt reducerea numarului parlamentarilor si alte asemenea. Discutia este complet defazata si nu are legatura cu situatia economica", a mai spus Lazea in cadrul unui seminar de specialitate, informeaza Agerpres. 
 
Valentin Lazea a amintit si de faptul ca societatea romaneasca nu considera ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii inregistrate, legate de buget si acest dezechilibru.

 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]