Pensiile nu ar trebui majorate inainte de salarii

pensii 2020majorare pensii 2020majorare salariivalentin lazea bnr
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a explicat joi ca orice crestere a pensiilor cu mai mult de 10% decat cresc nesustenabil salariile nu face decat sa dezechilibreze si sa adanceasca deficitul, deoarece pensiile se platesc pe baza salariilor nu pe baza de acumulari trecute. Cu alte cuvinte, nu ar trebui majorate pensiile inainte de majorarea salariilor. 
 
"Pensiile ar putea fi crescute fara corelarea cu cresterea, si aceea sustenabila, a salariilor. Lumea habar nu are in Romania, la 30 de ani de tranzitie, ca avem un sistem de tip "pay as you go", adica pensiile de azi sunt platite de salariatii de azi. Orice crestere a pensiilor cu mai mult de 10% decat cresc, paranteza nesustenabil, salariile, nu face decat sa dezechilibreze si sa adanceasca deficitul. Pensiile se platesc pe baza salariilor nu pe baza de acumulari trecute", a explicat Lazea, citat de Agerpres. 
 
In plus, in opinia sa, in cazul in care se va aplica majorarea pensiilor cu 40% din septembrie, vom ajunge in 2022, cand efectul va fi incorporat in totalitate, ca salariile si pensiile impreuna sa constituie 22,2% din PIB, reprezentand o crestere de peste 6% fata de anul 2015.
 
"Am avut o pierdere din relaxare fiscala de venituri de 3%. Avem o crestere potentiala prevazuta din salarii si pensii de 6%. Astfel, 6 si cu 3% inseamna 9% pe care cu ce ii acoperi? Cu promisiuni", a mai spus Lazea.
 
Potrivit economistului-sef al BNR, nu este realist sa se creada ca toate aceste pierderi si cheltuieli crescute pot fi compensate cu masuri precum eliminarea pensiilor speciale pentru 9.000 de persoane (magistrati, diplomati, aviatori).
 
"Asta ar aduce, daca s-ar aplica, 0,1% din PIB. Alte masuri de genul asta sunt reducerea numarului parlamentarilor si alte asemenea. Discutia este complet defazata si nu are legatura cu situatia economica", a mai spus Lazea in cadrul unui seminar de specialitate, informeaza Agerpres. 
 
Valentin Lazea a amintit si de faptul ca societatea romaneasca nu considera ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine in cele noua iluzii inregistrate, legate de buget si acest dezechilibru.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii 2020majorare pensii 2020majorare salariivalentin lazea bnr

Data aparitiei: 28 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensiile nu ar trebui majorate inainte de salarii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]