Indemnizatia pentru limita de varsta a parlamentarilor, actualizata anual cu rata inflatiei

Mara Dobrin
Mara Dobrin
28 Septembrie 2017
28 Septembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
indemnizatie limita de varsta parlamentaripensii speciale 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 28.09.2017:

Parlamentul a decis in unanimitate ca limita de varsta a parlamentarilor sa nu depaseasca nivelul indemnizatiei unui parlamentar in exercitiul mandatului, iar indexarile sa se faca numai cu rata inflatiei.

In acest context, propunerea legislativa pentru modificarea articolului 38, articolului 41 si articolului 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, initiata de social-democratii Florin Iordache si Ioan Munteanu, a fost votata cu 241 voturi "pentru", informeaza Agerpres.

S-a stabilit ca "indemnizatia pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,55% din indemnizatia lunara bruta aflata in plata. Cuantumul net al indemnizatiei pentru limita de varsta nu poate fi mai mare decat venitul net corespunzator unei indemnizatii brute lunare a unui deputat sau senator aflat in exercitiul mandatului".

Propunerea legislativa adoptata prevede si ca "Daca in urma actualizarii rezulta o indemnizatie pentru limita de varsta mai mica, se mentine pensia aflata in plata. Indemnizatia pentru limita de varsta reprezinta venit din alta sursa, in intelesul legii Codului fiscal." De asemenea, "indemnizatia pentru limita de varsta va fi actualizata din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, de la 1 ianuarie a fiecarui an".

"Deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in Bucuresti sau in judetul Ilfov li se acorda lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaratie pe propria raspundere care reprezinta document justificativ, o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare in municipiul Bucuresti. Cuantumul acestei sume este stabilit prin hotarare a Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, in functie de resursele bugetare ale fiecarei Camere", mai prevede documentul.


Partidul Uniunea Salvati Romania (USR) depusese, in data de 13.09.2017, in Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului si a inregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere un proiect care ar fi putut afecta veniturile parlamentarilor.

Este vorba despre abrogarea articolelor 49 si 50 din legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si pentru abrogarea Legii nr.357/2015 pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

La ce se refera acestea? Concret, USR a propus eliminarea eliminarea indemnizatiei pentru limita de varsta, de care beneficiaza unii parlamentari.

In expunerea de motive a celor de la USR se arata ca,  alin.1 al art.46 al Legii 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, prevede ca: " Perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime in munca si in specialitate, cu toate drepturile prevazute de lege."

In acest context, se arata clar ca exista toate premisele legale pentru ca parlamentarii sa beneficieze doar de pensia pentru meseria pe care o practica: "perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime in munca si in specialitate, cu toate drepturile prevazute de lege".

In ceea ce primeste indemnizatia pentru limita de varsta, USR considera ca aceasta constituie o "presiune suplimentara si deloc necesara asupra bugetului Romaniei." Partidul pledeaza pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Propunerea USR, privitoare la pensiile speciale a fost depusa inca din luna mai, dar Comisia Prlamentarilor nu intocmise nici in luna septembrie un raport.


Indemnizatia de varsta a parlamentarilor: ce presupune si cum se calculeaza


Din 2016, parlamentarii au avut ocazia de a primi indemnizatia de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare.

Indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat de activitate parlamentara, atunci cand vorbim de mandate incomplete, informeaza Mediafax.

In momentul de fata, pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat dupa suspendare.

Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la art. 289 - 291 din Legea Codului Penal.


Pensiile parlamentarilor, cum se calculeaza in momentul de fata?


Este demn de mentionat ca aproximativ 700 de fosti parlamentari au obtinut deja pensii speciale, avand in vedere o lege data inca din anul 2015.

Iar asta nu este tot. De la data de 1 iulie, atunci cand a intrat in vigoare si noua lege a salarizarii a condus si la cresterea salariilor parlamentarilor, la 13.000 lei. Legea a atras si cresterea pensiilor parlamentarilor.


PSD a depus un proiect de lege pentru indexarea acestor indemnizatii


Mai mult decat atat, PSD propune eliminarea contributiilor de sanatate si reducerea impozitul pe venit:

"Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,55% din indemnizatia lunara bruta aflata in plata", arata un proiect care a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Statutul deputatilor si senatorilor.


In data de 20.09.2017 propunerea USR a primit aviz negativ Consiliul Legislativ, asa ca articolele cu pricina nu vor fi abrogate.

La aceeasi data, propunerea PSD a primit aviz favorabil din partea Camerei Deputatilor, fiind inregistrat tot in data de 13.09.2017. Comisia de resort, condusa de Ion Mocioalca (PSD), a depus raportul favorabil. Decizia finala va fi luata de plenul reunit, informeaza Romanialibera.ro.


In acest context, pensionarii parlamentari ar beneficia de acelasi "tratament" ca si pensionarii din sistemul public de pensii.

Modificarea Codului Fiscal are in vederea eliminarea platii contributiilor pentru sanatate la pensii, dar si impozitarea cu 16% pe venit a pensiilor sub 2.000 lei.

"Prin acest proiect de lege, blocam cresterea pensiilor fostilor parlamentari de la 1 ianuarie 2018, cand salariile parlamentarilor vor creste ca urmare a cresterii salariului minim pe economie", potrivit Iordache, unul dintre initiatori.

Desigur ca metoda de a compara pensiile parlamentarilor cu cele ale bugetarilor nu pare deloc a fi echitabila. Bugetarii obisnuiti au cotizat de-a lungul intregii perioade de activitate, pe cand pensiile pentru activitatea in Parlament pot fi cumulate cu pensiile din sistemul public.


NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]