Presedintele Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a afirmat ca OUG 50 privind creditele populatiei nu este ilegala si a fost avizata inainte de a fi aprobata de Guvern de mai multe autoritati ale statului, adaugand ca nu vor fi probleme cu ordonanta.
Una dintre autoritatile care au avizat OUG 50 este Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), cel care "vegheaza" asupra legalitatii si includerii corecte intr-un act normativ a unui stat membru a directivelor europene.
"Din momentul in care DAE a pus acest aviz (...) nu a existat niciun fel de alta discutie, decat ca aceasta ordonanta, cu toate prevederile sale, este corecta. ISi am vorbit cu ministrul care coordoneaza DAE si a spus ca Romania nu are niciun fel de probleme din partea Comisiei Europene", a spus Cerbulescu in cadrul unei emisiuni la Pro TV.
Presedintele ANPC a anuntat ca saptamana viitoare va merge la Comisia Europeana, la Bruxelles, pentru a clarifica modul de aplicare a ordonantei 50 privind creditele populatiei, considerand ca nu vor exista probleme.
"Saptamana viitoare voi merge la Bruxelles. Am solicitat o intrevedere la nivelul Comisiei Europene, ca sa clarificam, nu pentru ca am fi primit o scrisoare. Am primit intr-adevar si o scrisoare, una pentru lamuriri, nu de atentionare sau de sanctionare a Romaniei. Vom merge, vom discuta la nivelul CE si am convingerea - din punctul nostru de vedere, asa cum si Consiliul Concurentei a considerat -, ca nu avem probleme", a spus Cerbulescu.
ISeful ANPC a declarat ca OUG 50 nu se aplica retroactiv si ca FMI este de acord ca si clientii sa fie protejati in fata bancilor.
"Ordonanta nu se aplica retroactiv in Romania, ci se aplica la creditele in derulare, astfel incat toata lumea sa beneficieze. Am avut discutii cu domnul Franks (Jeffrey Franks, n.r.) si, in repetate randuri, m-a asigurat ca este de acord ca si consumatorii sa fie protejati in relatia cu bancile. Ordonanta este in Parlament si se discuta in Parlament. Este acum la Comisia de Buget, Finante, Banci si exista si amendamente. Noi vom sustine unele amendamente si nu suntem de acord cu altele, dar ordonanta este in vigoare si bancile trebuie sa o aplice", a spus Cerbulescu.
El a precizat ca in cadrul discutiilor pe care le-a avut cu seful misiunii FMI in Romania, acesta s-a aratat nemultumit de aplicarea OUG 50 si pentru creditele in derulare, nu doar pentru cele noi si a acuzat faptul ca ANPC ar fi interzis bancilor activitatea de creditare.
La randul sau, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, prezent in emisiune, a aratat eventualitatea ca OUG 50 sa fie declarata ilegala, respectiv ca Executivul UE sa considere ca nu respecta directiva europeana pe care o transpune, si astfel prevederile actului normativ sa fie nule.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
El a mai mentionat si costurile implementarii ordonantei privind creditele consumatorilor, precizand ca valoarea depinde foarte mult de modul de interpretare a prevederilor OUG 50.
"Din punctul meu de vedere sunt in continuare neclaritati si mi se pare ca simplul fapt ca unii cred ca au nevoie de un avocat ca sa obtii ceea ce cred ca este o interpretare corecta de la banci, deja pentru mine este o indicatie ca lucrurile nu sunt clare", a precizat seful Raiffeisen Bank Romania.
Dupa o intalnire cu reprezentantii Ministerului de Finante, seful misiunii Fondului Monetar Intenational in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat ca modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei va fi o conditie a FMI pentru eliberarea urmatoarei transe.
"Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastra, ci si a Comisiei Europene", a declarat Franks.
Sursa Adevarul.ro