O noua lege va obliga magazinele din orice domeniu sa afiseze la reducerile de pret care a fost cel mai scazut pret din ultimele 30 de zile inainte de oferta.
Proiectul de Hotarare propus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) doreste sa protejeze clientii impotriva promotiilor inselatoare, iar reglementarea propusa ar urma sa intre in vigoare la data de 28 noiembrie 2021 si sa se aplice efectiv incepand cu data de 28 mai 2022.
Noul proiect introduce un articol in HG nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare privind informatiile pentru consumatori legate de reducerile de pret, informeaza Agerpres, iar orice notificare de reducere a pretului trebuie sa indice clar pretul aplicat anterior de comerciant (pretul anterior).
"Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret, astfel incat consumatorul sa poata identifica in mod clar reducerea", se arata in acelasi comunicat.
De asemenea, se prevede introducerea in lege a urmatoarelor reglementari:
"Orice notificare de reducere a pretului indica pretul anterior aplicat de comerciant pentru o perioada determinata, inainte de aplicarea reducerii de pret. Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret; In cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (in special alimentele), pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret; In cazul in care produsul a fost prezent pe piata mai putin de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai mic pret practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, inainte de data aplicarii reducerii de pret; daca reducerea de pret este majorata treptat in perioada ultimelor 30 de zile, pretul anterior este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret".
Conform aceleiasi surse, ANPC are in transparenta decizionala proiectul de Lege privind o mai buna asigurare a respectarii prevederilor legale in materie de protectie a consumatorilor si de modernizare a acestor norme, cat si hotararea privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<