Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat in ultima perioada amenzi de peste 60.000 lei si a inchis totodata unele unitati pentru nereguli privind cazarea si asigurarea hranei persoanelor aflate in carantina institutionalizata.
"ANPC continua seria de actiuni de control, la nivelul intregii tari, pentru a verifica modul in care comerciantii indeplinesc prevederile Ordonantelor militare adoptate pâna in acest moment, menite sa previna raspandirea noului coronavirus Covid-19, precum si felul in care respecta drepturile consumatorilor", sea arata in comunicatul citat de Agerpres.
De asemenea, conform aceleiasi surse, sub coordonarea presedintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, si a directorului general, Paul Anghel, echipele Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Dolj au efectuat, pe 28 aprilie 2020, verificari la unitatile din Craiova care asigura servicii de cazare si catering pentru persoanele aflate in carantina.
In urma actiunilor desfasurate la societatile comerciale SC Flormang Com SRL, SC Lorpal SRL (Casa Zamfirescu) si SC MBI Travel SRL s-au constatat numeroase abateri la blocurile alimentare: nerespectarea conditiilor de depozitare a alimentelor; folosirea de materii prime cu durata valabilitatii depasita sau care nu erau insotite de eticheta de produs de unde sa rezulte principlalele elemente de identificare si caracterizare; schimbarea starii termice a produselor; in spatiile de pregatire a preparatelor culinare se utilizau ustensile depreciate, iar conditiile igienice erau necorespunzatoare, respectiv paviment depreciat, pereti cu urme de grasime, hote murdare cu urme de grasime arsa.
De asemenea, in urma verificarii spatiilor de cazare apartinand societatii SC Flormang Com SRL s-a constatat nerespectarea conditiilor de igiena (lenjerie, saltele si perne patate, neigienizate; lipsa curateniei in camere).
Potrivit ANPC, in urma controalelor efectuate agentii economici au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare de 48.000 lei dispunându-se, totodata, si aplicarea masurii complementare de inchiderea unitatilor respective pe o perioada de pana la sase luni.
Conform datelor citate de Agerpres, ANPC s-a autosesizat in urma unei postari aparute pe o retea de socializare privind calitatea hranei distribuite unor persoane aflate in carantina, in judetul Teleorman, iar in urma verificarilor realizate de comisarii CJPC Teleorman la SC Nutrelo Group SA din Turnu Magurele, operatorul economic la care se aflau cazate persoanele carantinate si care pregatea si hrana pentru acestea, in restaurantul propriu, s-au constatat urmatoarele abateri: folosirea de materii prime pentru prepararea hranei, cu data durabilitatii minimale/data limita de consum depasita sau care nu erau insotite de eticheta de produs de unde sa rezulte principalele elemente de identificare si caracterizare; nerespectarea conditiilor de pastrare impuse de producator pentru anumite materii prime, respectiv produse din carne care ar trebui pastrate la temperaturi de refrigerare, acestea fiind congelate.
Astfel, operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 20.000 lei, fiind retrase din consumul uman produsele alimentare gasite in neregula.
ANPC anunta ca va continua campania de verificari si in perioada urmatoare, pentru a se asigura ca sanatatea si viata consumatorilor nu este pusa in pericol in zonele de comercializare, precum si ca drepturile consumatorilor sunt respectate cu strictete, acestea reprezentând prioritatea activitatii institutiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<