Numarul de locuri vacante a depasit 60.000 in trimestrul II din 2018

locuri de muncalocuri de munca vacante
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Numarul locurilor de munca vacante in trimestrul II din acest an a crescut cu 3.000 comparativ cu trimestrul anterior, la 61.400, informeaza, luni, Institutul National de Statistica (INS).

Rata locurilor de munca vacante a fost de 1,25% in trimestrul II din acest an, in crestere cu 0,05 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2017, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,08 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 2.700.

In trimestrul II din 2018, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,88%), in administratia publica (2,59%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (2,05%). In industria prelucratoare s-a concentrat peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (17.500 locuri vacante), iar rata a ajuns la valoarea de 1,46%.

Sectorul bugetar a insumat circa 27% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 7.100 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 6.900 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.700 locuri vacante in invatamant.

La polul opus, cele mai mici valori atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,14%, respectiv 0,07 mii locuri vacante).

Prin comparatie cu trimestrul precedent cele mai relevante cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de transport si depozitare (+0,25 puncte procentuale), urmate de cele din industria prelucratoare (+0,20 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante cresteri mai relevante s-au observat in industria prelucratoare (+2.400), respectiv +700 locuri vacante in transport si depozitare. La polul opus, cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare si asigurari (-0,14 puncte procentuale), respectiv in cele profesionale, stiintifice si tehnice (-0,10 puncte procentuale), iar numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai mare scadere in activitatile aferente comertului (- 200 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in transport si depozitare (+0,50 puncte procentuale), respectiv in alte activitati de servicii (+0,43 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri au fost in industria prelucratoare (+1.900 locuri vacante), respectiv in transport si depozitare (+1.400 locuri vacante). La polul opus, cu cele mai relevante scaderi atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit administratia publica (-1,39 puncte procentuale, respectiv -3,6 mii locuri vacante), respectiv sanatatea si asistenta sociala (-1,06 puncte procentuale, respectiv -3.400 locuri vacante), conform INS.

In trimestrul II din 2018, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei, cat si a numarului locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,55%, respectiv 16.400 locuri vacante), iar cele mai mici valori s-au inregistrat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,41%, respectiv 100 locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,67%, respectiv 2.300 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante cresteri atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in ocupatiile de muncitori necalificati - grupa majora 9 (+0,16 puncte procentuale, respectiv +1.200 locuri vacante) si operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (+0,16 puncte procentuale, respectiv +900 locuri vacante).

Doar ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (-0,02 puncte procentuale, respectiv -100 locuri vacante) au cunoscut usoare scaderi atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante, mai informeaza INS.

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante s-au inregistrat cresteri mai semnificative in ocupatiile de muncitori necalificati - grupa majora 9 (+0,16 puncte procentuale, respectiv +1.000 locuri vacante) si operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (+0,10 puncte procentuale, respectiv +600 locuri vacante).

Cele mai relevante scaderi atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (-0,32 puncte procentuale, respectiv -2.900 locuri vacante), urmate de cele de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-0,23 puncte procentuale, respectiv -1.500 locuri vacante).


Sursa: INS




de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuri de muncalocuri de munca vacante

Data aparitiei: 20 August 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Numarul de locuri vacante a depasit 60.000 in trimestrul II din 2018 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]