Editorial, joi, 17 ianuarie 2008 - Marcel Vasile
Carnetul de munca se intocmeste de catre angajatorul la care salariatul se incadreaza pentru prima data in munca, in termen de cel mult 30 de zile de la angajare. Este actul oficial prin care se dovedeste vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta. Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024 Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
De regula, carnetele de munca ale salariatilor se pastreaza si se completeaza de catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul. Acesta este obligat sa depuna la I.T.M.:
- actele privind executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora;
- lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata acestora.
Datele privind activitatea depusa pe baza unui contract de munca se inscriu in carnetul de munca, asa cum acestea rezulta din contract sau din actele originale eliberate de unitati pe baza scriptelor pe care le detin.
De asemenea, in carnetul de munca se fac mentiuni cu privire la pregatirea scolara sau profesionala a salariatului. Inscrierile se fac pe baza actelor originale de studii sau calificare. Se considera acte de calificare, dupa caz: diploma sau certificatul de absolvire a scolilor profesionale si a uceniciei la locul de munca; adeverinta eliberata pe baza procesului-verbal al comisiei tehnice de incadrare si promovare a muncitorilor pentru cei calificati prin practica la locul de munca, precum si pentru pregatirea tehnico-productiva prevazuta in planurile de invatamant ale liceelor de cultura generala si scolilor generale de 10 ani; certificatul de calificare pentru absolventii cursurilor de calificare; diploma sau certificatul de absolvire a liceelor de specialitate; diploma de absolvire a scolilor de specializare postliceala si a scolilor de maistri; diploma sau certificatul eliberat de institutele de invatamant superior.