Conditii legale pentru Munca Temporara

04 Octombrie 2010
04 Octombrie 2010
Codul munciicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In conformitate cu prevederile art. 88 din Codul muncii, un utilizator poate apela la agenti de munca temporara doar pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, denumita misiune de munca temporara, si numai in urmatoarele cazuri:

a) pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pe durata suspendarii;

b) pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier;

c) pentru prestarea unor activitati specializate ori ocazionale.

Rezulta ca un utilizator poate apela la un agent de munca temporara doar pentru exercitarea unei misiuni precise si temporare si numai in cazurile stabilite limitativ de art. 88.

Termenul misiunii si, daca este cazul, posibilitatea modificarii acestuia sunt elemente ce trebuiesc cuprinse in contractul de punere la dispozitie astfel cum prevede art. 90 alin. (2) lit. b) din Codul muncii.

Numai in situatia in situatia in care, dupa expirarea termenului misiunii, utilizatorul continua sa beneficieze de munca salariatului temporar fara a incheia cu acesta un contract individual de munca sau fara a prelungi contractul de punere la dispozitie, se considera ca intre acel salariat temporar si utilizator a intervenit un contract individual de munca pe durata nedeterminata.

2) Conform art. 89 din Codul muncii, misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 12 luni. Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita o singura data pentru o perioada care, adaugata la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 18 luni.

In situatia expusa, durata misiunii de munca temporara a fost prelungita de doua ori, ceea ce inseamna ca au fost incalcate dispozitiile art. 89 mai sus citate care stabilesc posibilitatea prelungirii o singura data.

3) Art. 98 alin. (1) din Codul muncii, prevede ca la incetarea misiunii salariatul temporar poate incheia cu utilizatorul un contract individual de munca. Astfel, la incetarea misiunii, nimic nu impiedica tertul beneficiar utilizator sa incheie un contract individual de munca direct cu salariatul.

De asemenea, Codul muncii nu limiteaza numarul contractelor de munca temporara ce pot fi incheiate de utilizator cu acelasi salariat. In consecinta, la expirarea termenului contractului de munca temporara, agentul poate incheia cu salariatul un nou contract de munca de temporara cu respectarea acelorasi dispozitii legale privitoare la termenul contractului, continut, etc. intrucat nu exista dispozitii legale distincte pentru situatia incheierii unui nou contract

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]