Este demn de mentionat ca in tara noastra raportul ideal intre salariul minim brut pe economie si cel mediu este de 50%, indicat pentru economia si societatea romaneasca.
Chiar daca piata locala este la un nivel de 44%, mult mai ridicat decat in urma cu 10 ani, este totusi mai putin decat in tari precum inferior Polonia, Slovenia, Ungaria, Letonia si Lituania, arata studiul ”Salariul minim ca instrument de politici publice – pro sau contra?”, realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, potrivit ZF.
Odata cu cresterea salariului minim cu aproximativ 40% in anul 2008, comparativ cu 2007, a avut loc si stabilizarea proportiei in intervalul 30-32% din salariul minim in perioada crizei economice, mai observa studiul mentionat.
7 majorari succesive ale salariului minim, in ultimii 4 ani
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Din 2013 si pana acum, au avut loc 7 majorari succesive ale salariului minim. Salariul mediu a crescut intre 2013-2016, ritmul de crestere fiind unul ridicat comparativ cu economiile din alta tari vecine, dar nivelul la care s-a ajuns (41,3% in Q1 2016 si 44% in mai 2016) este inca mai mic celor din Polonia, Slovenia, Ungaria, Letonia si Lituania.