Potrivit art. 8 din Codul muncii– Legea 53/2003 republicata, relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte.
Pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.
Odata intervenit acordul dintre angajator si salariat in sensul aprobarii cererii in vederea efectuarii concediului, aceasta devine obligatorie fata de partile raportului de munca, partile avand indatorirea respectarii obligatiilor astfel asumate prin consimtamantul lor.
Apreciem ca anularea aprobarii cererii poate fi considerata ca o intrerupere a concediului avand in vedere ca odata cu aprobarea cererii salariatul a intreprins unele demersuri in vederea efectuarii concediului.
In Tratat teoretic si practic de drept al muncii, editia a II-a revazuta si adaugita, pagina 560, Ion Traian Stefanescu descrie conditiile in care poate avea loc intreruperea concediului ca urmare a vointei angajatorului.
Printre motivele obiective se regaseste forta majora sau interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca (care pot fi ipoteze de caz fortuit sau alte imprejurari neavand acest caracter).
De asemenea, daca salariatul a intreprins unele cheltuieli in vederea efectuarii concediului, angajatorul are obligatia suportarii cheltuielile salariatului si ale familiei sale precum si eventualele prejudicii suferite ca urmare a intreruperii concediului (art. 151 alin. (2) din Codul muncii).