impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
Pentru persoanele fizice care realizeaza, din anul 2017, venituri din investitii si/sau din alte
surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala prevazuta la art. 179 alin. (2), pe baza in for ma tii lor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratiile privind calcularea si retinerea im pozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
Contributia de asigurari sociale se va stabili in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile.
Se aplica o cota individuala de contributie, prevazuta la art. 156 lit. a) asupra bazelor de calcul prevazute la art. 176 si 177, dupa caz.
Conform Noului Cod Fiscal, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Atentie la prevederile art. 178, alin.(4), care precizeaza faptul ca pentru anul 2016, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, in situatia in care venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.
Nu in ultimul rand, retinem faptul ca sumele ce reprezinta obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala, conform art. 178, alin (1), se achita in termen de maxim 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Sursa: PortalCodulFiscal.ro