Tichete cadou acordate cu ocazia CO. Ce contributii se retin?

tichete cadou concediu de odihnavouchere vacantavenituri salarii
Tichete cadou acordate cu ocazia CO. Ce contributii se retin?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate acorda salariatilor tichete cadou in valoare de 600 lei cu ocazia concediului de odihna. Ce contributii se retin conform noilor reglementari?
 
Raspunsul specialistului:
 
Normele metodologice de aplicare art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
 
Astfel, textul citat se refera la excluderea din baza de calcul al contributiilor sociale a tichetelor acordate cu alte ocazii decat Craciun, Paste, 1 iunie, 8 martie daca sunt acordate conform legii.
 
Daca angajatorul doreste sa ofere salariatilor cadouri cu alte ocazii sociale decat cele enumerate la art. 76 alin.(4)  lit. a) si  art. 142 lit. b) din Codul fiscal (alte destinatii decat Paste, Craciunul, 01 iunie, 8 martie) acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit, dar vor fi excluse din baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoare. In cazul societatilor din domeniul constructiilor care aplica facilitatile impozitul pe venit nu se calculeaza.
Prin urmare ocaziile pentru care se acorda tichete cadou salariatilor se impart din punct de vedere fiscal in doua categorii:
 
1.Tichete cadou acordate cu ocazia Craciunului, Pastelui, zilei de 8 martie, zilei de 1 iunie. Tratamentul fiscal se regaseste in acest caz in art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal si art. 142 din acelasi Cod. Aceste prevederi legale stabilesc ca tichetele cadou acordate cu ocaziile mentionate nu sunt impozabile si taxabile cu contributii sociale in limita de 150 lei pentru fiecare salariat si copil minor.
 
2.Tichete cadou acordate cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus la pct. 1 sunt venituri impozabile dar nu sunt taxabile cu contributii sociale indiferent de valoare. Tratamentul fiscal se regaseste in Normele metodologice de aplicare a art. 142 din Codul fiscal.
 
Acordarea tichetelor cadou pentru aceste destinatii trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv) pentru a nu se datora contributiile sociale. Daca nu sunt prevazute in contractul de munca, contributiile sociale se datoreaza.
 
Ocaziile sociale nu sunt definite/enumerate de Codul fiscal sau de vreun alt act normativ. Aceste ocazii trebuie sa fie reglementate prin contractul de munca. In lipsa unei definitii/enumerari ramane la latitudinea organului de control sa stabileasca daca ocaziile stabile de angajator prin contractul de munca sunt sau nu sociale.
 
Consideram ca, concediul de odihna nu poate reprezenta o destinatie sociala astfel incat tichetele cadou acordate cu aceasta ocazie sa nu fie taxate cu contributii sociale. Astfel, tichetele cadou acordate cu ocazia concediului de odihna apreciem ca reprezinta venituri salariale taxate cu toate impozitele si taxele aferente veniturilor din salarii.
 
Angajatorul poate acorda vouchere de vacanta sau poate deconta servicii turistice. Contravaloarea serviciilor turistice(este necesar documentul justificativ) este neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale in limita unui castig salarial mediu brut asa cum se prevede in art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadou concediu de odihnavouchere vacantavenituri salarii

Data aparitiei: 22 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichete cadou acordate cu ocazia CO. Ce contributii se retin? Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]