O societate acorda salariatilor tichete cadou in valoare de 600 lei cu ocazia concediului de odihna. Ce contributii se retin conform noilor reglementari?
Raspunsul specialistului:
Normele metodologice de aplicare art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel, textul citat se refera la excluderea din baza de calcul al contributiilor sociale a tichetelor acordate cu alte ocazii decat Craciun, Paste, 1 iunie, 8 martie daca sunt acordate conform legii.
Daca angajatorul doreste sa ofere salariatilor cadouri cu alte ocazii sociale decat cele enumerate la art. 76 alin.(4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal (alte destinatii decat Paste, Craciunul, 01 iunie, 8 martie) acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit, dar vor fi excluse din baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoare. In cazul societatilor din domeniul constructiilor care aplica facilitatile impozitul pe venit nu se calculeaza.
Prin urmare ocaziile pentru care se acorda tichete cadou salariatilor se impart din punct de vedere fiscal in doua categorii:
1.Tichete cadou acordate cu ocazia Craciunului, Pastelui, zilei de 8 martie, zilei de 1 iunie. Tratamentul fiscal se regaseste in acest caz in art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal si art. 142 din acelasi Cod. Aceste prevederi legale stabilesc ca tichetele cadou acordate cu ocaziile mentionate nu sunt impozabile si taxabile cu contributii sociale in limita de 150 lei pentru fiecare salariat si copil minor.
2.Tichete cadou acordate cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus la pct. 1 sunt venituri impozabile dar nu sunt taxabile cu contributii sociale indiferent de valoare. Tratamentul fiscal se regaseste in Normele metodologice de aplicare a art. 142 din Codul fiscal.
Acordarea tichetelor cadou pentru aceste destinatii trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv) pentru a nu se datora contributiile sociale. Daca nu sunt prevazute in contractul de munca, contributiile sociale se datoreaza.
Ocaziile sociale nu sunt definite/enumerate de Codul fiscal sau de vreun alt act normativ. Aceste ocazii trebuie sa fie reglementate prin contractul de munca. In lipsa unei definitii/enumerari ramane la latitudinea organului de control sa stabileasca daca ocaziile stabile de angajator prin contractul de munca sunt sau nu sociale.
Consideram ca, concediul de odihna nu poate reprezenta o destinatie sociala astfel incat tichetele cadou acordate cu aceasta ocazie sa nu fie taxate cu contributii sociale. Astfel, tichetele cadou acordate cu ocazia concediului de odihna apreciem ca reprezinta venituri salariale taxate cu toate impozitele si taxele aferente veniturilor din salarii.
Angajatorul poate acorda vouchere de vacanta sau poate deconta servicii turistice. Contravaloarea serviciilor turistice(este necesar documentul justificativ) este neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale in limita unui castig salarial mediu brut asa cum se prevede in art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<