Redam in randurile urmatoare detaliile oferite de specialistii PortalSSM.ro cu privire la accidentul de munca produs la atelier:
"Incalzirea atelierului era asigurata de o soba de constructie artizanala, considerata centrala termica pe lemne, in care se afla montat un boiler cuplat la o retea de conducte de si o pompa de recirculare care aliemnta caloriferele. In reteaua de incalzire era montata si o centrala termica, pe gaz, amplasata in incaperea birou.
La data producerii evenimentului, pentru alimentarea cu combustibil gazos a centralei termice se utiliza un recipient-butelie GPL produsa in Rusia care nu avea acceptul de introducere pe piata din Romania, contrar prevederilor I.S.C.I.R.
In dimineata acelei zile, administratorul societatii a aprins focul in soba pe lemne. incercand sa puna in functiune si centrala pe gaz, a constatat ca aceasta nu functiona din cauza buteliei cu gaz GPL, care era inghetata, intrucat in perioada noptii temperatura aerului scazuse in jurul valorii de -15 0C.
Din declaratiile date ulterior producerii evenimentului, s-a constatat ca angajatul societatii, lucratorul AR, de meserie mecanic auto, a demontat butelia respectiva si, fara stirea administratorului A, a asezat-o la o distanta de aprox. 10 cm de soba cu lemne cu scopul dezghetarii acesteia.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
In jurul pranzului, in timp ce se afla in canalul de reparatii, administratorul care efectua si sarcini de mecanic auto, a auzit un zgomot puternic in zona sobei. La iesirea din canal a observat ca butelia a fost proiectata la circa 4 m de soba. Aceasta prezenta fisuri de-a lungul cordonul de sudura. A deschis usile atelierului si a evacuat butelia in afara atelierului. Numitul AR s-a intors in atelier cu intentia de a stinge focul din soba.
In acel moment s-a produs o explozie care a provocat victime umane si pagube materiale dupa cum urmeaza:
- Lucratorul AR a suferit arsuri termice de grad II-III pe fata si maini (circa 7% din suprafata corpului).
- Lucratorul OT, de meserie electrician auto, a decedat la spital.
- Numitul CC, client al service-ului, la momentul respectiv, a decedat pe loc.
- Lucratorul SV, angajat al societatii P care desfasura activitati de prelucrari mecanice in aceaiasi cladire, a fost surprins de suflul exploziei si a suferit arsuri pe circa 15% din suprafata corpului.
- Numitul TS a suferit arsuri de grad II-III pe 7% din corp. in calitate de client, tocmai coborise din autoturismul personal, in dreptul usilor deschise ale atelierului.
- Numitul NS, de asemenea client, a suferit arsuri grad II-III pe torace si membrele inferioare.
Pereti interiori si exteriori, cat si acoperisul atelierului au fost distruse in totalitate afectand si cladirele din imediata proximitate.
De asemenea, au fost avariate .... "
continuarea pe PortalSSM.ro