Frecventa instructajului periodic in domeniul situatiilor de urgenta
Frecventa instructajelor periodice in domeniul situatiilor de urgenta se stabileste de conducerea operatorului economic sau a institutiei publice in functie de specificul conditiilor de munca din unitatea respectiva, cu respectarea urmatoarelor termene:
- cel mult o luna, pentru personalul cu functii de executie sau operative, care sprijina serviciile de urgenta (structurile de raspuns) in cazul producerii situatiilor de urgenta;
- 1-3 luni, pentru personalul care lucreaza nemijlocit cu aparate, masini, utilaje si instalatii tehnologice (tehnicieni, maistri, subingineri, ingineri), precum si pentru analisti, cercetatori si personalul din laboratoare;
- 3-6 luni, pentru personalul auxiliar din sectiile si sectoarele de productie, control tehnic, cercetare, proiectare, de intretinere si reparatii, investitii, transporturi, precum si pentru cel care lucreaza in institutii publice;
- 1-6 luni, pentru personalul auxiliar care are atributii de organizare, conducere si control (sefi de sectii, ateliere, instalatii, depozite etc.), pentru cel din conducerea operatorului economic sau a institutiei, precum si pentru cel din structura autoritatilor publice locale, a administratiei publice centrale si a institutiilor statului.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Periodicitatea instructajelor si zilele in care acestea se executa esalonat, pe locuri de munca si categorii de salariati, se mentioneaza in graficul anual de instruire.
Verificarea persoanelor instruite privind cunostintele insusite si deprinderile formate in timpul instructajului periodic se face prin sondaj.
In plus, anual se efectueaza o verificare de fond pe baza de teste tip chestionar asupra nivelului de insusire si cunoastere a problematicii care a facut obiectul instructajelor periodice, rezultatele consemnandu-se in fisa individuala de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta.
Prin urmare, daca in graficul anual de instruire este prevazut un instructaj periodic pentru luna decembrie, acesta se va efectua obligatoriu. Nu este suficient sa se consemneze in fisa de instructaj doar rezultatul verificarii anuale.
Daca in graficul anual de instruire nu este prevazut niciun instructaj periodic pentru luna decembrie, ci numai verificarea anuala pe baza de teste, atunci se vor consemna in fisele de instructaj numai rezultatele testarii.
Prevederile legale privind instruirea salariatilor in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor si al protectiei civile se regasesc in Ordinul nr. 712/2005 pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind instruirea in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor si instruirea in domeniul protectiei civile, cu modificarile si completarile ulterioare, emis de ministrul Administratiei si Internelor.
Potrivit modificarilor introduse prin Ordinul nr. 786/2005, prin sintagma "instruirea in domeniul situatiilor de urgenta" se intelege "instruirea in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor si instruirea in domeniul protectiei civile".
Autor: Floriana Mohanu
Sursa: Ghid Practic de SSM