Caz practic: Salariatul produce o paguba de 10.000 de lei. Cum se recupereaza prejudiciul?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
18 Martie 2016
18 Martie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
paguba salariatiprejudiciu produs de salariatpaguba produsa de salariatiprejudiciu salariatiretineri din salariu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum procedam pentru a recupera prejudiciul produs de un angajat atunci cand contravaloarea este de 10.000 de lei.

Stim faptul ca exista o regula referitoare la maximul valorii recuperate, de 5 ori salariul minim pe economie, echivalent a 5.250 de lei.

Cum se recupereaza acesti bani si cum se procedeaza pentru restul prejudiciului pana la suma de 10.000 de lei si ce trebuie sa stim in general atunci cand salariatul produce o paguba, oricare ar fi valoarea acesteia?

In situatia expusa de angajator, salariatul a produs aceasta paguba din neatentie. Isi recunoaste vina si este de acord cu cele inscrise in nota de constatare realizata de angajator.

Dar cum se procedeaza pentru recuperarea prejudiciului, in cuantum integral?

Asa cum bine stim, Codul Muncii prevede faptul ca angajatorul ce constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, prin intermediul unei note de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia.

Recuperarea contravalorii pagubei se va realiza prin acordul partilor. Asa cum bine stim, contravaloarea ce va fi recuperata nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. Daca discutam despre o paguba ce reprezinta o contravaloare superioara pragului de 5 ori salariul minim pe economie, vom avea nevoie de hotarare judecatoreasca pentru recuperarea sa.

Subliniem importanta notei de constatare si evaluare a prejudiciului produs de salariat. Odata ce salariatul isi da acordul cu privire la nota de constatare si evaluare, acest act devine un contract, un act juridic incheiat intre parti.

Nerespectarea obligatiei de a plati contravaloarea prejudiciului da voie angajatorului sa il actioneze in instanta. Temeiul va fi nota de constatare si evaluare a pagubei pe care salariatul a semnat-o.

Mare atentie la faptul ca nota de constatare semnata de salariat nu constituie titlu executoriu. Ea este necesara doar pentru actionarea in instanta. Mai departe vor curge pasii necesari pentru a recupera contravaloarea prejudiciului produs de salariat.

Un lucru pe care nu obosim sa il subliniem este faptul ca nu se permit retinerile din salariu, in afara cazurilor prevazute de lege. Este nevoie de hotarare judecatoreasca pentru a retine orice fel de suma baneasca din salariul angajatului.

" Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Prin urmare, chiar daca paguba nu depaseste 5 salarii minime brute pe economie, angajatorul nu poate face retineri din salariu. Salariatul fie plateste de buna voie, fie angajatorul se adreaza instantei de judecata. In aceast din urmar caz, instanta de judecata va stabili pe baza probelor, daca salariatul a produs o paguba angajatorului."
, atentioneaza specialistul Irina Dumitrescu, pentru PortalCodulMuncii.ro.

In acelasi timp, va amintesc faptul ca salariatii nu pot fi trasi la raspundere pentru pagubele pe care le produc din cauza fortei majore sau din alte cauze neprevazute, sau care nu puteau fi inlaturate, sau care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

Ni s-a supus atentiei un caz important, destul de recent, cu privire la situatia unui salariat pus sa restituie lunar sume de bani aferente realizarii de produse cu defect. In mod concret, lunar, fiecare angajat avea un anumit numar de produse cu defect, un lucru total normal, care se incadra in riscul normal al serviciului. Angajatorul, din pacate, profita de aceasta situatie si isi recupera banii pentru produsele cu defect direct de la salariati. Evident, angajatorul a fost actionat in instanta. Procesul a fost castigat cu succes indubitabil de salariati, acestia fiind despagubiti pentru sumele care le fusesera retinute din salariu.

Subliniez motivul pentru care au castigat procesul: Instanta a decis ca pagubele produse de salariati se incadrau in riscul normal al serviciului. Ca atare, nu era niciun motiv pentru ca angajatorul sa constate paguba din vina salariatilor, si nici sa le solicite sa restituie contravaloarea pagubei, daramite sa le retina din salarii.

Va amintesc ca atat angajatorul, cat si angajatul, sunt obligati sa il despagubeasca pe celalalt in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu din culpa sa, in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Cu toate acestea, doar angajatorul este dator sa raspunda pentru prejudiciile morale pe care le produce salariatului. Salariatul va raspunde pentru prejudiciile materiale produse angajatorului.


Raspunderea patrimoniala poate fi cumulata cu:

- raspunderea penala

sau cu

- raspunderea disciplinara, caz in care salariatul va trebuie sa restituie contravaloarea prejudiciului cauzat si in acelasi timp va fi si sanctionat disciplinar.


Asa cum bine stim, sumele incasate in mod necuvenit de catre salariati se vor restitui. La fel se intampla si in cazul in care salariatul obtine bunuri necuvenite si care nu mai pot fi restituite in natura sau cand a beneficiat de servicii la care nu era indreptatit. Salariatul este obligat sa suporte contravaloarea acestora, contravaloare care se stabileste conform valorii acestora de la data platii.

Acoperirea daunelor se face prin suma care se va retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza. Dar atentie la faptul ca retinerile din salariu nu sunt permite in absenta unei hotarari judecatoresti aferente.

Hotararea judecatoreasca este necesara atunci cand:

- suma de recuperat depaseste contravaloarea a 5 salarii minime pe economie sau cand...
- salariatul refuza sa restituie de bunavoie, la casieria unitatii sau prin virament bancar, suma necesara acoperirii prejudiciului.


Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.


Pentru a recupera o suma de 10.000 de lei de la salariat, este nevoie de hotarare judecatoreasca. Angajatorul nu va putea recupera o asemenea suma pe cale amiabila.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]