Reamintim angajatorilor ca, potrivit legislatiei in vigoare, salariatii raspund pentru pagubele materiale produse companiei din vina si in legatura cu munca lor.
Asadar, potrivit art. 254 din Codul muncii, acestia trebuie sa plateasca pentru faptele lor. In acest sens, angajatorul poate solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
De asemenea, trebuie avut in vedere ca acea contravaloare a pagubei recuperate prin acordul partilor,nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
In acest caz, vom analiza un caz concret cu care se confrunta unul dintre cititorii site-ului PortalCodulMuncii: "Unui salariat i-a expirat contractul pe perioada determinata in luna octombrie. Salariatul nu a mai asteptat parcurgerea procedurii de inchidere contract, a plecat in strainatate in ultima zi de lucru. Salariatul avand functie tehnica a utilizat si a plecat cu anumite echipamente apartinand companiei. Drepturile salariale pe care firma trebuie sa i le plateasca sunt usor mai mici decat valoarea echipamentelor nerecuperate. Ce anume putem face in situatia data? Putem compensa intr-un fel valoarea echipamentelor cu drepturile salariale? Sau pur si simplu va trebui sa suportam aceasta paguba?"
In vederea recuperarii pe cale amiabila a contravalorii prejudiciilor materiale cauzate de salariati din vina si in legatura cu munca acestora, trebuie intocmita, in primul rand, o nota de constatare si evaluare a pagubei.
Este demn de mentionat ca potrivit art. 169 alin. (2) Codul muncii, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat in situatia in care datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Astfel, in lipsa intelegerii partilor, angajatorul nu poate efectua retineri din salariul angajatului in cauza.
Data fiind situatia de mai sus, angajatorul nu poate, in lipsa acordului salariatului, sa recupereze eventuala paguba cauzata de salariat prin retinerea drepturilor salariale la care acesta este indreptatit, iar dispozitiile art. 38 Codul muncii nu permit salariatilor sa renunte la drepturile recunoscute de lege in favoarea lor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<