Diplome pe banda rulanta: absolventii nu sunt pregatiti pentru piata muncii

angajatorpregatire absolventipretentii angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ultimii zece ani, numarul absolventilor s-a dublat, insa pregatirea acestora a devenit mai slaba de la an la an. In prezent, unu din trei romani detine o diploma de bacalaureat, iar 16,4% dintre romanii care formeaza populatia activa au absolvit o facultate. In acelasi timp insa, angajatorii se plang de o calitate a pregatirii care lasa de dorit. Chiar daca diplomele indica studii importante, companiile investesc foarte mult in programele de training destinate celor fara experienta pe piata muncii. Tinerii romani absolventi sunt concurati de studentii romani care au ales sa isi finalizeze studiile la universitati din strainatate, acestia fiind mult mai cautati de companiile mari.

Numarul mare de diplome eliberate a dus la sfarsitul anului 2009 la o rata record a somerilor cu studii superioare, inregistrandu-se 53.000 de someri cu facultate la un numar anual de absolventi de 100.000 de persoane.

Asa cum a declarat Mircea Miclea, fost ministru al educatiei si presedintele Comisiei prezidentiale pentru educatie, universitatile nu au un program de studii gandit in functie de necesitatile economice, fapt care duce la un numar mare de absolventi ca urmare a programelor dsfasurate de universitatile particulare pentru obtinerea de finantare.

Michael Weiss, vicepresedinte in cadrul A. T. Kearney Romania, a precizat ca, prin comparatie cu alte tari, foarte multi absolventi ai universitatilor romanesti nu sunt pregatiti pentru piata muncii, "nu sunt pregatiti sa urmeze un traseu de cariera si nu sunt bine instruiti pentru procesul de aplicare pentru un job, pentru studii de caz sau pentru rezolvarea unor probeleme analitice".

In vreme ce universitatile isi maresc numarul de studenti admisi in cadrul unei sectii de studii, angajatorii se plang ca au nevoie de cel putin 3 luni pentru a-i pregati pe absolventi in vederea activitatilor pe care trebuie sa le desfasoare la lcoul de munca, consecinta a faptului ca in facultati se face din ce in ce mai putina practica.

Asa cum a mai declarat Weiss, pentru ca pregatirea tinerilor absolventi sa corespunda cu cerintele pietei de munca, autoritatile ar trebui sa constientizeze problemele din sistemul educational, mai ales ca Romania nu se evidentiaza la nivel mondial prin nicio universitate, chiar daca bugetul alocat educatiei s-a marit semnificativ in ultimii zece ani.

In ceea ce priveste pretentiile salariale, acestea au scazut de la 1.000 euro cat erau asteptarile acum cativa ani pana la doar 250-300 euro pe luna, absolventii fiind dispusi sa lucreze 8 ore pentru un salariu care inainte era platit pentru un job in regim de part-time.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajatorpregatire absolventipretentii angajator

Data aparitiei: 05 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Diplome pe banda rulanta: absolventii nu sunt pregatiti pentru piata muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]