Durata maxima a concediului medical si relatile de munca in aceasta perioada

13 Mai 2014
13 Mai 2014
concediu medicaldurata maxima concediu medicalincetare cim in concediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Pe perioada concediului medical, dorim sa stim care sunt posibilitatile in ceea ce priveste mentinerea relatiilor de munca dintre angajatul aflat in concediul medical si angajatori sau managerii directi ai acestuia, precum si durata maxima pe care se poate acorda concediu medical.

Cu ajutorul specialistilor www.portalcodulmuncii.ro vom stabili aceste aspecte esentiale:

In primul rand, tinem cont de prevederile art. 13 din OUG 158/2005
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate teamporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.

Nu uitam faptul ca pe durata concediului medical contractul de munca se suspenda de drept in temeiul dispozitiilor art. 50 lit. b) din Codul muncii.

Mai mult, nu neglijam prevederile art. 49 din Codul muncii, care spun ca suspendarea contractului de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.


Cu toate acestea,  pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contractul individual de munca sau prin regulamentul intern.

Mentionam faptul ca in situatia in care se suepnda CIM, se dispune suspendarea tuturor termenlor referitoare la  incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Potrivit art. 83 lit. a) din Codul muncii, pe durata suspendarii CIM pentru incapacitate temporara de munca, angajatorul poate incheia un contract individual de munca pe durata determinata pentru inlocuirea salariatului al carui CIM este suspendat.

In temeiul dispozitiilor art. 84 alin. (2) din Codul muncii, in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]