Ghidul HR-istului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Nu uitam faptul ca art. 35 din Codul muncii prevede faptul ca orice salariat are dreptul sa cumuleze mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca. Pentru fiecare contract, salariatii vor beneficia de drepturile salariale aferente.
Specialistii apreciaza faptul ca in textul Codului muncii nu se impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
Prevederile Codului Muncii vizeaza durata maxima legala in baza unui singur CIM. In cazul in care discutam despre cumul de functii, se va efectua un calcul diferit.
Mai mult, legislatia in vigoare nu dispune obligatia existentei unei pauze de munca intre munca prestata in baza unui CIM si a altui CIM.
Desigur, nu uitam faptul ca munca prestata de salariat trebuie sa fie fezabila, cu program de lucru realizabil.
Nu vom accepta ca salariatul sa aiba n contracte, nici durata de munca irealizabila.
Nu vom accepta nici situatiile care nu s-ar putea produce in mod realist, precum situatia salariatilor care detin contracte de munca in orase diferite, fiecare presupunand prezenta la locul de munca.
Pana la urma, cate contracte de munca cu durata de 8 ore pe zi putem detine ca salariati?
Recomandarea este sa aveti unul singur si daca mai exista disponibilitate, puteti sa mai aveti inca unul cu timp partial (1 ora pe zi, 2 ore pe zi, 4 ore pe zi).
Concret, calculam 8 ore de lucru, inca 30 de minute sau chiar 1 ora de pauza de masa, 1-2 ore pentru traseul domiciliu-serviciu si serviciu-domiciliu si restul pentru repaus zilnic. Este putin probabil ca un salariat sa lucreze cu doua contracte individuale de munca, fiecare cu cate 8 ore pe zi si sa nu ajunga la epuizare in mai mult de cateva saptamani, poate cateva luni. Acelasi lucru s-ar intampla cel mai sigur si daca salariatul ar avea contracte de munca la domiciliu, daca intr-adevar cele 16 ore de lucru sunt lucrate efectiv.
Deja cand suntem intrebati daca salariatii pot avea cate contracte de munca doresc, fiecare cu cate 8 ore, raspunsul este negativ. Desi legislatia in vigoare nu interzice, in realitate situatia nu este posibila in mod logic.
Am fost intrebati si daca salariatul poate avea CIM in Romania si inca un CIM in Franta. Evident, daca in contractele de munca se stipuleaza faptul ca salariatul va fi prezent la lucru in unitatea angajatorului, situatia nu este realizabila, chiar daca legea nu interzice negru pe alb. Nu este nevoie ca asemenea prevederi sa fie introduse in Codul Muncii pentru a le considera inacceptabile. Trebuie doar sa stabilim daca sunt fezabile in mod realist si rezonabil.
Codul muncii nu poate cuprinde toate situatiile ce se pot intalni in practica. Aici intervin specialistii in legislatia muncii, managerii de resurse umane si interpretarea logica a prevederilor legale.