Saptamana aceasta, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Victor Picu, a anuntat ca platile pentru somajul tehnic vor fi facute, cel mai tarziu, la inceputul saptamanii viitoare pentru 570.000 de salariati pentru care au fost depuse cereri pentru luna martie.
"Pentru 570.000 de salariati au fost depuse cereri pentru somajul tehnic pentru luna martie. Ne asteptam ca in luna mai pentru aprilie sa fie depuse cereri pentru aproximativ un milion de salariati. (...) In prezent, pentru 320.000 de salariati au ajuns banii inainte de Paste si saptamana aceasta sau cel mai tarziu la inceputul saptamanii viitoare vor fi toate platile facute. A depins foarte mult si cand s-au depus cererile", a precizat Picu, la Digi 24, citat de Agerpres.
Acesta a precizat ca Ministerul Muncii lucreaza in acest moment la mai multe masuri care se vor lua dupa ce se incheie perioada de
somaj tehnic, respectiv dupa data de 15 mai.
"Ministerul Muncii impreuna cu Guvernul Romaniei lucreaza in acest moment la un set de masuri care se vor lua dupa somajul tehnic, dupa 15 mai, asta ar insemna ca pentru perioada 1-15 mai sa mai fie doua saptamani de somaj tehnic si de la 15 mai vor fi alte masuri. Inca se lucreaza, nu s-a decis exact care vor fi aceste masuri, dar intr-adevar ministerul si guvernul vor veni in ajutorul celor care vor reintra in campul muncii", a precizat Victor Picu, citat de aceeasi sursa.
Acesta a anuntat totodata ca masurile vor fi cunoscute cu exactitate incepand cu luna mai. La 22 aprilie, conform informatiilor publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), 1.025.188 de contracte de munca erau suspendate de la declararea starii de urgenta, astfel: 327.092 in Industria prelucratoare, 188.634 in Comertul cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, iar 111.874 in Hoteluri si restaurante.
Persoanele cu contracte de munca incetate nu beneficiaza de masura somajului tehnic acoperit de stat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<