Va informam ca in 2022 au fost efectuate plati ale activului personal net in valoare de circa 407 milioane lei catre 23.000 de participanti sau beneficiari, conform Raportului privind evolutia pensiilor private in anul 2022, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Din valoarea totala a platilor efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului si 1% ca urmare a invaliditatii, precizeaza
Agerpres.
In anul 2022, ca si modalitate de plata a activului personal net, 67% dintre participanti/beneficiari au preferat platile unice in detrimentul celor esalonate. Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plati unice in valoare de 224 milioane lei si plati esalonate in valoare de circa 133 milioane lei.
"Au fost inregistrate plati unice in cuantum de 32 milioane lei si plati esalonate in cuantum de 12 milioane lei catre beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului. Pentru invaliditate, cuantumul activului net personal platit a fost de aproximativ 3,5 milioane de lei aferent platilor unice si 1,1 milioane lei prin plati esalonate", potrivit raportului.
Cele mai mari ponderi in totalul platilor activului personal net in primele noua luni ale anului 2022 au fost inregistrate de FPAP NN (35%), FPAP AZT Viitorul Tau (23%) si FPAP Metropolitan Life (14%), fiind si fondurile cu cel mai mare numar de participanti. Deschiderea dreptului la pensie reprezinta ponderea cea mai mare in platile fondurilor de pensii administrate privat.
Fondurile de pensii private din Romania au cumulat active in cuantum de 100,08 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2022, in crestere cu 8,17% comparativ cu finalul anului anterior.
Astfel, la finalul anului 2022, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active in cuantum de 96,46 miliarde lei, cu 8,25% mai mult fata de luna decembrie a anului anterior si in crestere cu 8,74% comparativ cu luna septembrie 2022.
Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active in valoare de 3,62 miliarde de lei, cu 6,12% mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior si in crestere cu 8,52% comparativ cu luna septembrie 2022.
La 31 decembrie 2022, erau inscrisi 8,59 milioane participanti la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind inregistrati 8,36 milioane participanti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<