Editorial, 01.06.2009 - Gabriela Chirazof
Conventia nr. 102/1952 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind normele minime de securitate sociala a fost adoptata la 28 iunie 1952 la Geneva in cadrul Conferintei generale a Organizatiei Internationale a Muncii.
Conventiile O.I.M. devin obligatorii prin ratificarea lor de catre statele membre, acestea obligandu-se sa aplice dispozitiile acestora.
Romania a ratificat de curand Conventia nr. 102/1952 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind normele minime de securitate sociala prin Legea nr. 115 din 24 aprilie 2009, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 325 din data de 15 mai 2009.
Se mai adauga astfel o conventie la cele deja ratificate de Romania si un important izvor de drept in privinta normelor minime de securitatate sociale.
Potrivit art. 2 din conventie, fiecare stat membru pentru care aceasta este in vigoare va trebui:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
a) sa aplice:
(i) partea I;
(ii) cel putin 3 dintre partile II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX si X, cuprinzand cel putin una dintre partile IV, V, VI, IX si X;
(iii) dispozitiile corespunzatoare din partile XI, XII si XIII;
(iv) partea XIV;
b) sa specifice in actul de ratificare pentru care dintre partile de la II la X accepta obligatiile care decurg din prezenta conventie.
In conformitate cu prevederile art. 2 lit. b) din Conventia nr. 102/1952 a Organizatiei internationale a Muncii privind normele minime de securitate sociala, Romania declara ca accepta obligatiile ce decurg din partile a II - a, a III-a, a V-a, a VII-a si a VIII-a ale aceleiasi Conventii, respectiv:
- Partea a II-a - Ingrijiri medicale;
- Partea a III-a - Indemnizatii de boala;
- Partea a V-a - Prestatii de batranete;
- Partea a VI-a - Prestatii in caz de accidente de munca si boli profesionale;
- Partea a VII-a - Prestatii familiale;
- Partea a VIII-a - Prestatii de maternitate.
Observam ca nu ne-am angajat in privinta obligatiilor ce decurg din Partea a IV-a - Prestatii de somaj, Partea a IX-a – Prestatii de invaliditate si Partea a X-a - Prestatii pentru urmasi, insa potrivit art. 4 pct. 1 din Conventie, fiecare stat membru care a ratificat Conventia poate ulterior sa notifice directorului general al Biroului International al Muncii ca accepta obligatiile ce decurg din Conventie in ce priveste una sau mai multe dintre partile de la II la X, care nu au fost specificate in actul de ratificare.
___________________________________________________________________
... Lucrati lejer, fara stres! Consilier – Asigurari Sociale va arata exact cum sa calculati CAS, CASS, contributiile si indemnizatiile la stat, prin sfaturi de aplicare a legii, comentarii, interpretari, exemple, modele si formulare utile.
___________________________________________________________________