In Romania, numarul femeilor din pozitiile de top este unul mai bun comparativ cu cel inregistrat la nivelul Europei

egalitate de sanseegalitate de gen pe piata munciiegalitate de sexeegalitate de genmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La nivel global, femeile reprezinta 41% din forta de munca! Cea mai mare pondere a femeilor din forta de munca este in rolurile de suport si doar 26% dintre managerii seniori si 19% dintre executivi sunt femei, arata un studiu realizat de Mercer.

„In Romania, conform studiilor Mercer, numarul femeilor din pozitiile de top este unul mai bun comparativ cu cel inregistrat la nivelul Europei, iar numarul acestora continua sa creasca. Un factor care a sustinut aceasta tendinta poate fi si faptul ca putine femei au ales sa ramana acasa sa ingrijeasca copiii la finalul perioadei de maternitate, in comparatie cu alte tari din Europa de Vest”, a explicat Daniela Barbieru, manager al Mercer Marsh Benefits Romania, citat de Forbes.ro.


Atentie la faptul ca femeile reprezinta 41% din forta de munca la nivel global.

In SUA si Canada, femeile reprezinta 48% din forta de munca.

In Europa si America Latina, femeile reprezinta 37% si 33% din forta de munca.


Cercetarea Mercer arata ca implicarea activa a managerilor seniori in programele de diversitate de gen duce la o reprezentare mai mare, accelerata a femeilor in pozitii executive.

Chiar si asa, doar 56% din organizatii detin directori care se implica in mod activ in programele de diversitate si incluziune.

De asemenea, luam in considerare faptul ca existenta unei echipe responsabile de remuneratia echitabila conduce la sporirea numarului de femei in roluri de conducere.

Exista numeroase studii care arata negru pe alb faptul ca femeile asezate pe pozitii de conducere isi cuantifica abilitatile si competentele in mod miraculos pentru intreaga companie (financiar si non-financiar, pe termen scurt, mediu si lung).

Mai mult, cercetarea Mercer arata ca solutiile moderne pentru diversitatea de gen detin impact pozitiv asupra capacitatii organizatiilor de a retine angajatele talentate, nu ca am fi avut dubii in acest sens.

Studiul Mercer arata in mod clar si prin cifre, masurabil, ceea ce stiam deja. Dar cu cifrele necesare, acum putem intelege totul in mod clar, masurabil. Intelegem directia in care trebuie sa lucram, cu resursele pe care le avem deja la dispozitie.

Avem prea putine femei pe pozitii de top. Si nu avem de ce sa ne temem. Cred ca am ajuns in anul 2015 cu dreptul inainte si continuam sa demonstram ca femeile pot detine roluri-cheie in organizatii colosale.

Nu o sa enumar nume sonore de profesioniste care au demonstrat tuturor cum se creste cifra de afaceri de la minus la record total, in multinationale din intreaga lume, din simplul motiv ca sunt prea multe nume si atunci o lista devine irelevanta.

Si nu o sa enumar nici numele celor care au impletit asa de armonios cariera cu viata de familie, cu viata de mama, sotie si chiar cu hobby-uri (nu gatit si cumparaturi). Ele au demonstrat ca se poate face cariera si dupa un copil, chiar si atunci cand sunt unicele sustinatoare ale familiei.

La final, cred cu tarie ca inainte sa ne asteptam sa schimba starea lucrurilor, trebuie sa lucram mult la mentalitate. Inca mai avem mult de lucru pe un teren total instabil, subred de la radacini. Inca ne asteptam ca femeile sa se plieze mai bine pe partea de suport, pe client service, pe rolurile de executie adiacenta.

Si inca ne asteptam ca barbatii sa preia cu rezultate mai bine rolurile de management, de leadership, chiar si de creatie.

Cu cat vom realiza mai curand ca orice etichetare pe baza genului reprezinta din start o discriminare grosolana, vom avea cercetari care sa ne arate ca suntem foarte departe de atingerea egalitatii de gen pe piata muncii.

Pacat, caci de aici deriva o serie impresionanta de rezultate care se revad in societate, sub forma unui ciclu ireversibil de efecte pe care le vom masura si cuantifica in alte studii.

Evident, degeaba lucram la efecte, daca nu lucram la sursa greselilor, la mentalitate.

La final, ma bucur enorm ca romancele sunt mai darze decat alte femei din Europa. Nu aveam dubii. Dar recunosc faptul ca aveam sperante si mai mari. Si cu toate acestea, sunt sigura ca trendul este ascendent. Curajul unei femei devine contagios pentru cele din jurul ei. Aceasta este puterea exemplului personal. Sa o valorificam la maxim acolo unde exista. Sa o incurajam acolo unde trebuie.

Sa avem succes, curaj profesional si cariere stralucite!

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
egalitate de sanseegalitate de gen pe piata munciiegalitate de sexeegalitate de genmaria nicutar

Data aparitiei: 06 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In Romania, numarul femeilor din pozitiile de top este unul mai bun comparativ cu cel inregistrat la nivelul Europei Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]