In Romania, numarul femeilor din pozitiile de top este unul mai bun comparativ cu cel inregistrat la nivelul Europei

Maria Nicutar
Maria Nicutar
06 Martie 2015
06 Martie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
egalitate de sanseegalitate de gen pe piata munciiegalitate de sexeegalitate de genmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La nivel global, femeile reprezinta 41% din forta de munca! Cea mai mare pondere a femeilor din forta de munca este in rolurile de suport si doar 26% dintre managerii seniori si 19% dintre executivi sunt femei, arata un studiu realizat de Mercer.

„In Romania, conform studiilor Mercer, numarul femeilor din pozitiile de top este unul mai bun comparativ cu cel inregistrat la nivelul Europei, iar numarul acestora continua sa creasca. Un factor care a sustinut aceasta tendinta poate fi si faptul ca putine femei au ales sa ramana acasa sa ingrijeasca copiii la finalul perioadei de maternitate, in comparatie cu alte tari din Europa de Vest”, a explicat Daniela Barbieru, manager al Mercer Marsh Benefits Romania, citat de Forbes.ro.


Atentie la faptul ca femeile reprezinta 41% din forta de munca la nivel global.

In SUA si Canada, femeile reprezinta 48% din forta de munca.

In Europa si America Latina, femeile reprezinta 37% si 33% din forta de munca.


Cercetarea Mercer arata ca implicarea activa a managerilor seniori in programele de diversitate de gen duce la o reprezentare mai mare, accelerata a femeilor in pozitii executive.

Chiar si asa, doar 56% din organizatii detin directori care se implica in mod activ in programele de diversitate si incluziune.

De asemenea, luam in considerare faptul ca existenta unei echipe responsabile de remuneratia echitabila conduce la sporirea numarului de femei in roluri de conducere.

Exista numeroase studii care arata negru pe alb faptul ca femeile asezate pe pozitii de conducere isi cuantifica abilitatile si competentele in mod miraculos pentru intreaga companie (financiar si non-financiar, pe termen scurt, mediu si lung).

Mai mult, cercetarea Mercer arata ca solutiile moderne pentru diversitatea de gen detin impact pozitiv asupra capacitatii organizatiilor de a retine angajatele talentate, nu ca am fi avut dubii in acest sens.

Studiul Mercer arata in mod clar si prin cifre, masurabil, ceea ce stiam deja. Dar cu cifrele necesare, acum putem intelege totul in mod clar, masurabil. Intelegem directia in care trebuie sa lucram, cu resursele pe care le avem deja la dispozitie.

Avem prea putine femei pe pozitii de top. Si nu avem de ce sa ne temem. Cred ca am ajuns in anul 2015 cu dreptul inainte si continuam sa demonstram ca femeile pot detine roluri-cheie in organizatii colosale.

Nu o sa enumar nume sonore de profesioniste care au demonstrat tuturor cum se creste cifra de afaceri de la minus la record total, in multinationale din intreaga lume, din simplul motiv ca sunt prea multe nume si atunci o lista devine irelevanta.

Si nu o sa enumar nici numele celor care au impletit asa de armonios cariera cu viata de familie, cu viata de mama, sotie si chiar cu hobby-uri (nu gatit si cumparaturi). Ele au demonstrat ca se poate face cariera si dupa un copil, chiar si atunci cand sunt unicele sustinatoare ale familiei.

La final, cred cu tarie ca inainte sa ne asteptam sa schimba starea lucrurilor, trebuie sa lucram mult la mentalitate. Inca mai avem mult de lucru pe un teren total instabil, subred de la radacini. Inca ne asteptam ca femeile sa se plieze mai bine pe partea de suport, pe client service, pe rolurile de executie adiacenta.

Si inca ne asteptam ca barbatii sa preia cu rezultate mai bine rolurile de management, de leadership, chiar si de creatie.

Cu cat vom realiza mai curand ca orice etichetare pe baza genului reprezinta din start o discriminare grosolana, vom avea cercetari care sa ne arate ca suntem foarte departe de atingerea egalitatii de gen pe piata muncii.

Pacat, caci de aici deriva o serie impresionanta de rezultate care se revad in societate, sub forma unui ciclu ireversibil de efecte pe care le vom masura si cuantifica in alte studii.

Evident, degeaba lucram la efecte, daca nu lucram la sursa greselilor, la mentalitate.

La final, ma bucur enorm ca romancele sunt mai darze decat alte femei din Europa. Nu aveam dubii. Dar recunosc faptul ca aveam sperante si mai mari. Si cu toate acestea, sunt sigura ca trendul este ascendent. Curajul unei femei devine contagios pentru cele din jurul ei. Aceasta este puterea exemplului personal. Sa o valorificam la maxim acolo unde exista. Sa o incurajam acolo unde trebuie.

Sa avem succes, curaj profesional si cariere stralucite!



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]