Analizam situatia referitoare la posibilitatea de a intra la calculul pentru deducerea de baza a copilului minor al unui angajat pentru care se primeste pensie alimentara mai mare de 250 de lei pe luna.
Cu ajutorul specialistilor, vom stabili daca se poate si in ce conditii:
In primul rand, vom tine cont de prevederile pct. 89 din Normele metodologice date in aplicarea art. 56 din Codul fiscal. Astfel, intelegem faptul ca obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.
In concluzie, angajatorul de a functia de baza este obligat sa stabileasca persoanele care se afla in intretinerea salariatului. Deducerea persoanala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane alfate in intretinerea sa.
Luam in considerare si prevederile art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii republicat. Astfel, intelegem ca angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In privinta drepturilor ce decurg din lege, potrivit art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Conform art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Punctul 96 din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol, prevede faptul ca copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 250 lei lunar.
In concluzie, salariata/salariatul care are in intretinere copil minor pentru care primeste pensie alimentara beneficiaza de deducerea personala.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro