"O societate care activeaza in industria IT trebuie sa angajeze un numar maxim de persoane incadrate pe pozitii pentru care se aplica scutirea de impozit? De asemenea, as vrea sa stiu daca societatea trebuie sa inregistreze o cifra de afaceri de 10.000 Euro lunar pentru fiecare salariat pentru a beneficia de scutirea de impozit."
Raspunsul specialistului:
Conform prevederilor Codului fiscal, persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice.
In acest sens, a fost aprobat Ordinul nr. 1.168/2017 / 492/2018 / 3.024/2018 / 3.337/2017 de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Finantelor Publice.
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica acelor angajatori care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa;
Salariatii trebuie sa fie incadrati pe functiile prevazute in tabelul de mai jos ce reprezinta anexa la ordinul mentionat.
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in
organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
In organigrama angajatorului trebuie sa existe acest compartiment specializat.
c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii iar aceste venituri anuale au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Astfel, scutirea de impozit pe venit se acorda daca sunt indeplinite cumulativ toate aceste conditii.
Observam ca in cazul conditiei de la lit.d) se impune ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent si inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii iar aceste venituri anuale au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Asadar, numarul de programatori pentru care se acorda scutirea este limitat la realizarea celor 10.000 euro in anul precedent. Alta limitare nu exista.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<