Care va fi numarul maxim de salariati scutiti de impozit, in cadrul unei companii?

scutire impozit salariatiscutire impozit salariati ITscutirea de impozit pe venit
Care va fi numarul maxim de salariati scutiti de impozit, in cadrul unei companii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate care activeaza in industria IT trebuie sa angajeze un numar maxim de persoane incadrate pe pozitii pentru care se aplica scutirea de impozit? De asemenea, as vrea sa stiu daca societatea trebuie sa inregistreze o cifra de afaceri de 10.000 Euro lunar pentru fiecare salariat pentru a beneficia de scutirea de impozit."
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform prevederilor Codului fiscal, persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice.
 
In acest sens, a fost aprobat Ordinul nr. 1.168/2017 / 492/2018 / 3.024/2018 / 3.337/2017 de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Finantelor Publice. 
 
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica acelor angajatori care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa;
 
   Salariatii trebuie sa fie incadrati pe functiile prevazute in tabelul de mai jos ce reprezinta  anexa la ordinul mentionat.
 
 b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
 
In organigrama angajatorului trebuie sa existe acest compartiment specializat.
 
 c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
 
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii iar aceste venituri anuale au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 
Astfel, scutirea de impozit pe venit se acorda daca sunt indeplinite cumulativ toate aceste conditii.
 
Observam ca in cazul conditiei de la lit.d) se impune ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent si  inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii iar aceste venituri anuale au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 
Asadar, numarul de programatori pentru care se acorda scutirea este limitat la realizarea celor 10.000 euro in anul precedent. Alta limitare nu exista.
 
Un raspuns valabil la data de 23.08.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scutire impozit salariatiscutire impozit salariati ITscutirea de impozit pe venit

Data aparitiei: 24 August 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care va fi numarul maxim de salariati scutiti de impozit, in cadrul unei companii? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]