In cadrul unei conferinte de presa la Palatul Victoria, premierul Florin Citu a declarat cs o crestere a salariului minim pe economie in fiecare an se va face in baza unei formule "predictibile si transparente".
Aceasta masura este inclusa si in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), potrivit premierului, iar majorarea pana la salariul minim de 3.000 de lei in 2026 reprezinta "o estimare", in opinia acestuia.
Aceasta intrebare vine in contextul in care, la jumatatea saptamanii in curs, la prezentarea PNRR, ministrul Fondurilor Europene,
Cristian Ghinea, anunta ca salariul minim pe economie va creste pana la 3.000 lei. "Asta e prezumtia de la care plecam, ca va ajunge acolo, sa nu mai avem discrepanta intre (n.r. - salariile din) constructii si restul lumii. Acesta e scenariul dupa care lucram. Nu uitati ca avem cea mai mare crestere din UE si pe scenariile FMI, si ale Comisiei Europene. Vom continua sa o avem, discutam de 2026. Salariul minim nu va mai fi crescut ad-hoc, ci pe baza de crestere economica, va fi o formula fixa", a explicat Cristian Ghinea.
De asemenea, premierul a fost intrebat in ce masura a avut loc aceasta discutie cu partenerii europeni, potrivit Agerpres.
"Da, aici lucrurile sunt mai simple. Comisia nu spune cat sa creasca si unde sa ajunga salariul minim. Comisia spune ca trebuie sa fie o formula predictibila si transparenta, prin care oamenii stiu exact cu cat creste salariul minim in fiecare an. Este o estimare ca va fi la 3.000 de lei in 2026, dar, repet, mult mai important este cum ajungem acolo, formula trebuie sa fie transparenta, sa nu o schimbam in fiecare an si asta este ceea ce avem in PNRR. (...)
Vom avea o formula transparenta pe care o negociem, stiu ca Ministerul Muncii deja are o discutie cu sindicatele si cu patronatele, este o negociere tripartita si impreuna vom agrea o formula pe care, apoi, o vom aplica in fiecare an", a explicat Florin Citu, citat de aceeasi sursa
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<