Salariul in Romania trebuie sa ajunga la 1.000 de euro pana la inceputul anului 2025!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
15 Iunie 2023
15 Iunie 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Salariul in Romania trebuie sa ajunga la 1.000 de euroradu oprea salariu 1000 euro romania
Salariul in Romania trebuie sa ajunga la 1.000 de euro pana la inceputul anului 2025!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care salariul minim va creste pana la 1.000 de euro, in anii urmatori. Cel putin aceste lucruri rezulta din declaratiile senatorului Radu Oprea, dupa audierile din Parlament pentru functia de ministru al Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.
 
Video Seminarul National de Salarizare si Contributii - Aflati solutiile celor mai controversate probleme legate de salarizare in contextul actual, detalii AICI >>>
 

Salariul de 1.000 de euro in Romania, posibil pana in 2025?

 
Conform Agerpres, acesta a mai declarat ca:
 
"Asa cum a spus si presedintele Marcel Ciolacu, salariul minim va fi de 500 de euro, in perioada imediat urmatoare. Salariul trebuie sa ajunga la 1.000 euro si sa stiti ca este posibil, pana la inceputul anului 2025. In anul 2024 lucrul acesta poate fi facut. Au fost discutii numeroase referitoare la salariul minim pe economie. Noi sustinem, ca Partid Social Democrat, cresterea acestuia, nu doar pentru faptul ca exista o Directiva europeana in acest sens. Ceea ce a aratat ca intr-adevar am avut dreptate atunci cand am sustinut cresterea salariului minim pe economie, dar atunci cand am facut acest lucru, in ciuda discutiilor la nivel ideologic a celor de dreapta, ca aceasta va ruina intreprinderile mici si mijlocii din Romania si ca va fi un lant imens de falimente, experienta, lucrul practic a aratat ca, intr-adevar, cresterea salariului minim este o solutie pentru a putea tine in tara forta de munca calificata. Lucrul acesta stiu foarte bine si antreprenorii din Romania", a tinut sa precizeze Oprea.
 
Acesta a fost intrebat daca exista si vreo certitudine cu privire la majorarea salariilor la 500, respectiv 1000 euro: "Cu certitudine sunt alte ministere care au in coordonare aceste cifre si, sigur, economia, pe baza studiilor si analizelor pe care le vom face. Aici cred ca am fost intr-o precaritate in ultima perioada, neavand analize suficient de bune. In minister ma voi stradui sa avem un astfel de departament de analiza".
 
Precizam si ca in data de 14 iunie senatorul PSD Radu Oprea a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, pentru propunerea de preluare a portofoliului la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.
 
Concret, au existat 46 de voturi "pentru", 20 "impotriva" si nicio abtinere.
 
Premierul desemnat Marcel Ciolacu, a declarat, la finalul sedintei Consiliul Politic National al PSD, ca viitorul guvern isi propune sa infiinteze mai multe locuri de munca, dar si mai bine platite:
 
"Lucratorii romani trebuie determinati prin masuri sa ramana in Romania. De aceea, vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici si medii. Astazi avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din Uniunea Europeana la salariile mici, de doua ori mai mare decat in Germania. In plus, stim cu totii ca o treime din salariatii din Romania primesc acum salariu minimum de 3.000 lei brut, adica 1.900 lei net. Pe baza dialogului cu sindicatele si patronatele, vom creste salariul minim pentru a reduce numarul salariatilor cu norma intreaga aflati in saracie. Toti cei care muncesc trebuie sa aiba asigurat un nivel de trai decent. La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie sa castige minimum 500 euro lunar, iar castigul salariului mediu net sa ajunga la 1.000 euro", a concluzionat Oprea.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]