Norme SSM: consemnarea in fisa individuala de instruire SSM a traseului si duratei deplasarii la locul de munca

traseu serviciu casa consemnare fisa individualaaccident de muncadurata deplasarii la locul de munca fisa individuala ssm
Norme SSM: consemnarea in fisa individuala de instruire SSM a traseului si duratei deplasarii la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Este obligatorie consemnarea in fisa SSM durata de deplasare de la domiciliu pana la locul de munca? Unele fise SSM au tiparite declaratii de traseu. Este obligatorie completarea acelor declaratii?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Traseul si durata deplasarii se mentioneaza in fisa individuala de instruire SSM cu ocazia instructajului introductiv - general.
Deplasarea de la domiciliu la locul de munca si invers se va face pe traseul cel mai scurt si fara abateri nejustificate, in conformitate cu declaratia pe proprie raspundere a salariatului respectiv.
 
Deplasarea de la domiciliu la serviciu si invers se poate efectua in mai multe posibilitati:
  • prin transport propriu al salariatului (cu masina, motocicleta, bicicleta etc.);
  • pietonal;
  • prin mijloace de transport in comun (microbuz, autocar, tren, tramvai, vapor, avion etc.);
  • prin intermediul unor autoturisme de serviciu puse la dispozitie de angajator;
  • prin intermediul unui transport asigurat de angajator pe baza unor contracte de prestari servicii cu societati de transport de persoane
Angajatorul are dreptul de a stabili modalitatea de deplasare de la domiciliu la serviciu si invers pentru lucratorii sai. Aceasta modalitate va fi precizata prin ROF, Regulament intern, CCM sau CIM.
 
De asemenea, are obligatia de a elabora instructiuni propri de deplasare de la domiciliu la serviciu si invers care va fi adusa la cunostinta lucratorilor cu scopul de ai instrui privind riscurile la care sunt expusi pe durata deplasarii.
 
Chiar este recomandata utilizarea unor fise individuale de instruire care au prevazute declaratii de traseu in cuprinsul lor.
In aceste conditii, declaratia de traseu va fi completata de salariat care o va data si semna.
Declaratia respectiva este foarte utila in situatia in care salariatul respectiv este victima unui eveniment produs pe traseul de deplasare al acestuia.
 
Pentru a fi incadrat ca accident de munca trebuie indeplinite simultan 2 (doua) conditii:
  • deplasarea s-a facut in timpul normal;
  • deplasarea s-a realizat pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers.
  • In concluzie, trebuie declarata si durata deplasarii.
 
Exemplu:
 
Evenimentul se produce pe traseul de deplasare declarat de victima la ora 20. Compania are program de lucru declarat in ROF intre orele 8 si 16.
In declaratia de traseu este mentionata ca durata de deplasare 1 ora. Intrucat evenimentul nu s-a produs in intervalul orar 17-18, el nu va fi incadrat ca accident de munca de traseu intrucat nu se respecta ambele conditii.
 
Prevederile legislative privind mentionarea traseului sunt in avantajul lucratorilor deoarece un accident de traseu inregistrat ca accident de munca face posibila plata unor indemnizatii sau decontarea unor cheltuieli prin CNPP.
 
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si sanatate si securitate in munca.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
traseu serviciu casa consemnare fisa individualaaccident de muncadurata deplasarii la locul de munca fisa individuala ssm

Data aparitiei: 05 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Norme SSM: consemnarea in fisa individuala de instruire SSM a traseului si duratei deplasarii la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]