"Este obligatorie consemnarea in fisa SSM durata de deplasare de la domiciliu pana la locul de munca? Unele fise SSM au tiparite declaratii de traseu. Este obligatorie completarea acelor declaratii?"
Raspunsul specialistilor:
Traseul si durata deplasarii se mentioneaza in fisa individuala de instruire SSM cu ocazia instructajului introductiv - general.
Deplasarea de la domiciliu la locul de munca si invers se va face pe traseul cel mai scurt si fara abateri nejustificate, in conformitate cu declaratia pe proprie raspundere a salariatului respectiv.
Deplasarea de la domiciliu la serviciu si invers se poate efectua in mai multe posibilitati:
- prin transport propriu al salariatului (cu masina, motocicleta, bicicleta etc.);
- pietonal;
- prin mijloace de transport in comun (microbuz, autocar, tren, tramvai, vapor, avion etc.);
- prin intermediul unor autoturisme de serviciu puse la dispozitie de angajator;
- prin intermediul unui transport asigurat de angajator pe baza unor contracte de prestari servicii cu societati de transport de persoane
Angajatorul are dreptul de a stabili modalitatea de deplasare de la domiciliu la serviciu si invers pentru lucratorii sai. Aceasta modalitate va fi precizata prin ROF, Regulament intern, CCM sau CIM.
De asemenea, are obligatia de a elabora instructiuni propri de deplasare de la domiciliu la serviciu si invers care va fi adusa la cunostinta lucratorilor cu scopul de ai instrui privind riscurile la care sunt expusi pe durata deplasarii.
Chiar este recomandata utilizarea unor fise individuale de instruire care au prevazute declaratii de traseu in cuprinsul lor.
In aceste conditii, declaratia de traseu va fi completata de salariat care o va data si semna.
Declaratia respectiva este foarte utila in situatia in care salariatul respectiv este victima unui eveniment produs pe traseul de deplasare al acestuia.
Pentru a fi incadrat ca accident de munca trebuie indeplinite simultan 2 (doua) conditii: - deplasarea s-a facut in timpul normal;
- deplasarea s-a realizat pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers.
- In concluzie, trebuie declarata si durata deplasarii.
Exemplu:
Evenimentul se produce pe traseul de deplasare declarat de victima la ora 20. Compania are program de lucru declarat in ROF intre orele 8 si 16.
In declaratia de traseu este mentionata ca durata de deplasare 1 ora. Intrucat evenimentul nu s-a produs in intervalul orar 17-18, el nu va fi incadrat ca accident de munca de traseu intrucat nu se respecta ambele conditii.
Prevederile legislative privind mentionarea traseului sunt in avantajul lucratorilor deoarece un accident de traseu inregistrat ca accident de munca face posibila plata unor indemnizatii sau decontarea unor cheltuieli prin CNPP.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si sanatate si securitate in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<