Analizam situatia unei microintreprinderi ce isi desfasoara activitatea specifica pensiunii. Aceasta este asociata cu o intreprindere individuala. Mentionam faptul ca veniturile intreprinderii individuale din asociere stabilitate prin contractul de asociere sunt in valoare fixa de 1000 de lei pe an.
De asemenea, luam in considerare faptul ca prin retinere la sursa trebuie sa se calculeze si vireze pentru aceasta intreprindere individuala CAS si CASS.
Dorim sa aflam care este baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari de sanatate, precum si cotele care se aplica in vederea retinerii la sursa pentru aceasta intreprindere individuala.
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns competent:
Intelegem din speta prezentata ca veniturile cu privire la care ati formulat intrebarea se incadreaza la art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Astfel, conform art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
d) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV1, care nu genereaza o persoana juridica.
Conform art. 296, indice 21 alin. (1), se stabileste faptul ca urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1), precum si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);
Conform art. 296 indice 22 alin. (4) pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f), baza de calcul pentru contributiile sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti. Diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50, venitul din asociere, valoarea comisioanelor sau onorariile stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare si orice alte venituri obtinute, indiferent de denumirea acestora, pentru care se aplica retinerea la sursa a impozitului.
In concluzie, baza de calcul al contributiilor sociale o reprezinta venitul din asociere.
Conform alin. (5) al art. 296 indice 22, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai redusa decat un salariu de baza minim brut pe tara, in cazul in care acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Legea nu prevede obligatia platitorului de venit de a realiza incadrarea in acest plafon.
a) cota individuala de 10,5%, pentru contributia de asigurari sociale;
b) cota individuala de 5,5%, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro