Nu ai venituri? Cum te poti asigura la pensii si la sanatate?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Septembrie 2015
07 Septembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
asigurare la pensiiasigurare la sanatateasigurare facultativa la sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Exista numeroase persoane care nu obtin venituri si care doresc totusi sa se asigure la pensii si la sanatate.

Vom afla din materialul prezent cum se procedeaza si care sunt regulile de care vom tine cont, cu ajutorul specialistilor PortalCodulFiscal.ro.

Ce trebuie sa stim despre asigurarea in sistemul de pensii?

Potrivit art. 6 alin.  (2) din Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.
 
"Asadar, orice persoana doreste sa se asigure o poate face in baza unui contract de asigurare.", precizeaza Consilier Juridic Gabriela Dita.
 
Asa cum se precizeaza la art. 32 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) se efectueaza lunar de catre acestia sau, in numele lor, de catre orice alta persoana, in contul casei teritoriale de pensii la care sunt asigurati.
 
"In baza art. 36 din acelasi act normativ, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
 
Astfel, la incheierea contractului de asigurare sociala, persoana fara venituri va stabili venitul asigurat cu respectarea celor doua limite de minim 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.", explica pentru PortalCodulFiscal Consiler Juridic Gabriela Dita.
 
Ce se intampla in situatia in care nu te incadrezi in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei?

Pentru a dobandi calitatea de asigurat, persoana are obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate in cuantum de 5,5%.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara.

Sursa: PortalCodulFiscal.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]