Consiliul IMM-urilor din Romania explica necesitatea repornirii economiei si lectiile invatate

reintegrare personalmunca de acasadistantare sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avand in vedere schimbarile din ultima perioada cu privire la desfasurarea activitatilor lucrative, precum si perioada de timp scursa de la momentul adoptarii masurilor de restrictionare a miscarii persoanelor, CNIPMMR analizeaza modul in care intreprinderile mici si mijlocii din Romania au fost impactate de masurile instituirii starii de urgenta si cum le-a fost sau le va fi afectata activitatea economica si care sunt lectiile invatate in aceasta perioada.
 
Astfel, in perioada 14.04 - 21.04 2020, CNIPMMR a realizat un amplu sondaj cu privire la efectele muncii la domiciliu si necesitatea reintoarcerii personalului in unitatile de productie.
 
Rezultatele sondajului
 
Sondajul a fost derulat in perioada 14.04 - 21.04.2020 si antreprenori au fost in proportie de 63,3% microintreprinderi, 19,9% intreprinderi mici, 10,1% intreprinderi mijlocii si 6,7% alte forme de organizare.
 
Intrebati cati salariati sunt incadrati in societatea lor, acestia au mentionat: 65,9% au mai putin de 9 salariati, 23,9% au intre 10 si 49 de salariati si 10,2% au peste 50 de salariati. 
 
In ceea ce priveste domeniul de activitate al respondentilor, acesta este in proportie de 67,7% servicii, 17,3% comert si 15% productie.
 
La intrebarea “Cat de afectat sunteti de actuala criza?”, antreprenorii au raspuns in proportie de 35,8% ca sunt afectati in foarte mare masura, 28,3% ca sunt afectati in mare masura, 14,6% ca nu sunt afectati, 12,4% ca sunt afectati in mica masura si 8,8% ca sunt afectati in foarte mica masura.
 
Astfel, acestia estimeaza o scadere a cifrei de afaceri, dupa cum urmeaza: 30,1% mai mult de 70% din cifra de afaceri, 18,1% intre 30% si 50%, 16,8% intre 10% si 30%, 15,9% intre 50% si 70%, 15% pana in 10% si doar 4,1% nu au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri.

Intrebati „In cat timp credeti ca veti reveni la nivelul cifrei de afaceri anterior crizei?”, antreprenorii au raspuns: 37,6% isi vor reveni in maxim 6 luni, 29,6% in maxim 12 luni, 25,3% intre 1 si 2 ani, si 7,5% in mai mult de 2 ani.
 
Intrebati apoi care considera ca este data de la care angajatii ar trebui sa se reintoarca in unitate, pentru a relua activitatea economica, 51,8% au mentionat ca angajatii ar trebui sa se reintoarca dupa incetarea starii de urgenta, 26,1% la inceputul lunii mai si 22,1% dupa sarbatorile Pascale.

De asemenea, antreprenorii chestionati estimeaza ca pot reintegra personalul la nivelul anterior crizei, astfel: 57,5% in maxim 3 luni, 20,4% in maxim 6 luni, 8,8% in maxim 9 luni, 8% in mai mult de un an si 5,3% in maxim 12 luni.

In ceea ce priveste masurile de preventie a raspandirii virusului COVID-19 pe care antreprenorii le pot implementa in cadrul unitatii, acestia au raspuns (raspunsuri multiple): masti de protectie (82,30%), dezinfectanti pentru igienizarea suprafetelor (74,80%), manusi de unica folosinta (61,90%), asigurarea unei distante mai mari intre spatiile individuale de lucru (58,40%), altele (4,40%): viziere, lucratul in ture, lucratul 1 saptamana la birou/ 1 saptamana acasa, asigurarea transportului angajatilor cu masinile companiei, decontarea trannsporului angajatilor cu masinile proprii, work from home (munca de acasa) doar 3h/zi.
 
Intrebati care considera ca sunt riscurile neintoacerii la lucru in urmatoarea perioada, acestia au raspuns (raspunsuri multiple): scaderi ale cifrei de afaceri (74,80%), pierderea clientilor (51,80%), reducerea personalului ca urmare a afectarii veniturilor (36,30%), incetarea activitatii economice ca urmare a afectarii grave a relatiilor comerciale (35%), scaderea productivitatii muncii (27%) si aparitia de sincope in comunicarea dintre angajator si angajati, precum si intre angajati (19,90%).
 
Printre efectele pozitive considerate de antreprenori ca urmare a implementarii  masurilor de distantare sociala in cadrul intreprinderilor, acestia au mentionat (raspunsuri multiple): digitalizarea administratiei publice (42,90%), debirocratizarea administratiei publice (39,40%), digitalizarea intreprinderii (36,70%), imbunatatirea comunicarii institutionale (32,30%), identificarea unor noi oportunitati de business (28,80%) si identificarea unor noi canale de vanzare (19,90%).
 
In final, printre masurile considerate necesare a fi luate in continuare in domeniul relatiilor de munca, antreprenorii au propus: modificarea Codului Muncii astfel incat sa permita flexibilitate in ceea ce priveste derularea contractului de munca si munca la distanta (77,40%), introducerea unui termen mai mare de notificare in Revisal a modificarilor din contractul individual de munca (50%), introducerea unui alt sistem de cuantificare a muncii la distanta care sa nu presupuna inscrierea in condica de prezenta (37,20%), altele (3,20%): reducerea taxarii salarizarii, posibilitatea angajatorului de a recupera investitia in formarea profesionala a angajatului etc.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reintegrare personalmunca de acasadistantare sociala

Data aparitiei: 28 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Consiliul IMM-urilor din Romania explica necesitatea repornirii economiei si lectiile invatate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]