O propunere inclusa in Planul National de Relansare si Rezilienta (PNRR) vizeaza introducerea tichetelor de munca pentru circa 500.000 de lucratori din sectoarele serviciilor prestate la domiciliu, conform Pilonului V, "Sanatate si rezilienta economica sociala si institutionala".
De asemenea, este luata in calcul intocmirea unui studio cu privire la o masura-pilot de aplicare “zero taxe pe salariul minim”, alaturi de introducerea Venitului Minim de Incluziune si "sustinerea sistemului IT pentru gestionarea VMI, inclusiv dezvoltarea de servicii de tele-asistenta; sprijin bugetar tranzitoriu pentru implementarea VMI".
De asemenea, se doreste, odata cu PNRR, includerea posibilitatii acordarii de beneficii de asistenta sociala bazate pe testarea mijloacelor, precum si asigurarea formarii personalului in domeniu si sustinerea partiala a costurilor introducerii reformei; achizitionarea echipamentelor tehnice necesare pentru implementarea reformei, inclusiv prin cresterea competentelor digitale ale personalului responsabil; cresterea gradului de digitalizare a serviciilor publice de asistenta sociala la nivel judetean.
Cei sase piloni majori ai PNRR sunt: Tranzitie verde; Transformare digitala; Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune sociala si teritoriala; Sanatate, precum si rezilienta economica, sociala si institutionala, in scopul, printre altele, al cresterii nivelului de pregatire pentru situatii de criza si a capacitatii de reactie la criza; Politici pentru generatia urmatoare, copii si tineret, cum ar fi educatia si competentele.
Romania trebuie sa transmita oficial planul de redresare si rezilienta, pana la 30 aprilie, printr-un singur document integrat, potrivit Regulamentului (UE) 2021/241 al parlamentului European si al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare si rezilienta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<