Practicile comerciale neloiale afecteaza intreprinderile

Formulare si Adeverintepractici neloialeintreprinderiIMM-urifurnizori produse alimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In data de 27 iunie 2013, in cadrul Sectiunii pentru piata unica, productie si consum a Comitetului Economic si Social European (CESE), la care a participat si reprezentantul CNIPMMR, Ana Bontea, a fost dezbatut si aprobat Avizul INT/683 privind Cartea verde privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare intre intreprinderi cu produse alimentare si nealimentare in Europa COM(2013) 37 final, cu urmatoarele concluzii si recomandari:

    Se considera ca documentul reflecta o evolutie pozitiva si importanta a modului in care Comisia intelege sa abordeze problematica practicilor comerciale neloiale (PCN).

    Recurgerea la astfel de practici comerciale neloiale este nu numai "inechitabila" sau "imorala", ci si contrara principiilor juridice fundamentale. Avand in vedere ca, in realitate, este vorba de a abuza de o pozitie semnificativ mai puternica pe piata, recomandam utilizarea termenului "practici comerciale abuzive", utilizat in mod obisnuit in franceza si engleza, de exemplu.


    Amploarea si intensitatea practicilor comerciale neloiale actuale sunt in principal, rezultatul concentrarilor si achizitionarile de intreprinderi din ultimii ani.

    Rezultatele obtinute pana in prezent de Forumul la nivel inalt pentru imbunatatirea functionarii lantului de aprovizionare cu alimente nu sunt foarte concludente si abordarile propuse sunt insuficiente pentru rezolvarea problemei practicilor neloiale. Prin urmare, se solicita Comisiei Europene sa prezinte noi initiative.

    Desi nu are nicio indoiala ca se poate recurge la practici neloiale in cadrul oricarei relatii contractuale, CESE are convingerea ca situatia este cu atat mai grava in cazul relatiei dintre supermarketuri, pe de o parte, si IMM-urile din domeniul agroalimentar, pe de alta parte, caracterizata prin forme si cote de manifestare a abuzurilor pe care nu le intalnim in alte cazuri.

    CESE apreciaza in mod deosebit faptul ca Comisia pune explicit sub semnul indoielii existenta unei reale libertati contractuale in cadrul relatiilor care sunt semnificativ dezechilibrate, opinie imbratisata si de CESE.

    Cartea verde a Comisiei Europene surprinde foarte bine natura si tipologia practicilor comerciale neloiale. Comisia ar trebui sa furnizeze o definitie uniformizata a PCN, similara celei enuntate deja in Directiva 2005/29/CE, dat fiind ca practicile la care se refera Cartea verde.

    PCN apar numai pe fondul unui "climat de teama", atunci cand partea contractanta mai slaba se teme ca partea mai puternica ar putea pune capat relatiei comerciale. Exemplul cel mai elocvent in acest sens este amenintarea cu radierea, care le permite marilor distribuitori sa obtina direct sau indirect avantaje nejustificate si unilaterale din partea furnizorilor de produse alimentare.

    In opinia CESE, consecintele negative ale recurgerii la practicile comerciale neloiale nu se limiteaza la relatiile dintre intreprinderi si nu afecteaza numai partile contractante mai slabe. Victime sunt, in aceeasi masura, si consumatorii si interesele economice nationale, fapt insuficient subliniat in Cartea verde.

    CESE considera ca adoptarea, in mai multe state membre, a unor legi care sa limiteze recurgerea la practici comerciale neloiale este dovada faptului ca actuala stare de fapt este inacceptabila. Desi aceste legi nu au dat, din diverse motive, rezultatele scontate, nu se poate spune ca nu au dus la nimic. Transparenta sporita in repartizarea beneficiilor si incetarea recurgerii la practicile cele mai scandaloase, de santaj, constituie un succes.

    Desi CESE nu are niciun motiv sa considere ca adoptarea acestor legi de catre statele membre au efecte negative asupra liberei circulatii a bunurilor in UE, pot aparea anumite limitari. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste legi nu are caracter protectionist si se aplica in aceeasi masura intreprinderilor locale si celor din alte state membre.

    CESE recomanda ca inexistenta libertatii contractuale in anumite relatii sa constituie punctul de plecare al oricarei reflectii viitoare privind modalitatile de rezolvare a problemei PCN.

    Totodata, CESE recomanda ca orice viitoare propunere de reglementare a relatiilor comerciale dezechilibrate sa ia in considerare "factorul teama". Din acest motiv, reglementarea privind PCN nu poate avea ca prim obiectiv protejarea partii contractante mai slabe, ci protejarea intereselor economice nationale, astfel incat, de exemplu, furnizorii de produse alimentare vizati sa nu trebuiasca sa participe activ la procedurile administrative si judiciare. Legislatia franceza in domeniu se bazeaza pe acest principiu.

    CESE solicita Comisiei Europene sa adopte o legislatie care sa interzica recurgerea la PCN. Aceasta legislatie ar trebui sa se bazeze pe o lista orientativa a celor mai curente practici de acest tip utilizate de partile contractante mai puternice si care sunt menite sa transfere propriile costuri si riscuri firesti asupra partilor mai slabe.

    CESE solicita Comisiei Europene sa conlucreze cu autoritatile nationale din domeniul concurentei in vederea unei revizuiri radicale, pe baza experientei din ultimele decenii, a reglementarii in vigoare in materie de concurenta, care se dovedeste invechita, astfel incat sa fie recunoscut caracterul dominant nu numai al monopolurilor, ci si al oligopolurilor.

Sursa: Departamentul Juridic si Dialog Social al CNIPMMR


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare si Adeverintepractici neloialeintreprinderiIMM-urifurnizori produse alimentare

Data aparitiei: 02 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Practicile comerciale neloiale afecteaza intreprinderile Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]