Analizam clasica situatie in care angajatorii trec prin dificultati salariale. Conditiile de piata nu mai permit acestora sa ofere angajatilor salariul de acum 4 ani.
Luam exemplul unui angajator care propune unui angajat salariu mai mic, iar acesta nu este de acord. Angajatorul intelege obligativitatea obtinerii acordului angajatului pentru modificarea unilaterala a salariului, insa nu isi mai permite costurile cu salariul sau actual. Cum va proceda intr-o astfel de situatie?
Modificarea unilaterala, prin actul angajatorului (decizie), nu este in principiu admisa, insa, cu titlu de exceptie, art. 41 alin. (2) din Codul muncii, republicat, prevede ca modificarea contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
In mod concret, situatiile in care se poate modifica salariul prin act unilateral al angajatorului, DOAR IN MOD TEMPORAR, sunt cele izvorate din sanctionare disciplinara cu una sanctiunile prevazute de art. 248 lit. b), c) si d) din cod, respectiv: retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile (lit. b), reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 % (lit. c), reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 % (lit. d).
Mai mult, exista o situatie de exceptie cand consideram ca fiind admisibila modificarea unilaterala in mod definitiv a salariilor celor angajati cu salariul minim pe economie printr-o decizie colectiva emisa de angajator, atunci cand salariul minim pe economie este majorat.
In speta prezentata mai sus, concludem ca nu este posibil sa modificati salariul angajatului decat prin a obtine consimtamantul acestuia.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro