Salariatii debutanti de invatamant superior trebuie sa efectueze un stagiu de adaptare profesionala

stagiarstagiusalariati debutantiadaptare profesionalaproiectministerul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In data 14.11.2012, Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale a publicat un proiect de lege care detaliaza adaptarea profesionala a salariatilor debutanti, absolventi de invatamant superior cu obiectivul direct de a inlesni invatarea direct de la profesionisti, la locul de desfasurare a activitatii lor. Proiectul se afla in dezbatere publica pana  la data de 24.11.2012.

Scopul acestor stagii este de a ajuta tranzitia stagiarului intre educatie si un loc de munca prin asigurarea experientei practice, a cunostintelor si competentelor care completeaza educatia sa teoretica.

Prezentul proiect are la baza prevederile Codului Muncii, republicat, respectiv dispozitiile art. 31, alin 5 si alin. 6, referitoare la stagii "Modalitatea de efectuare a stagiului se reglementeaza prin lege speciala",coroborate cu prevederile art.204 si 205 cu referire la "Contractul de adaptare profesionala se incheie in vederea adaptarii salariatilor debutanti la o functie noua, la un loc de munca nou sau in cadrul unui colectiv nou".


A)Proiectul urmareste crearea cadrului normativ de reglementare a stagiilor de adaptare profesionala a salariatilor debutanti, absolventi de invatamant superior si detalierea modalitatii de efectuare a stagiului:

In acest sens sunt avute in vedere mai multe aspecte cum ar fi si urmatoarele:
-   stabilirea unor obiective clare de invatare ale stagiarilor;
- salarizare corespunzatoare a stagiarilor la debutul in profesie, corespunzatoare  nivelului de calificare detinut prin studii. Proiectul de ordin stabileste ca salariul de baza lunar al stagiarului, stabilit prin contractul individual de munca,  este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamana. Programul normal de munca pentru stagiarii incadrati in baza unui contract individual de munca, beneficiari ai unui contract de adaptare profesionala este de maximum 8 ore pe zi, in regim de maximum 5 zile pe saptamana;
- securitate sociala pentru salariatii debutanti - se instituie obligativitatea angajatorilor de a incheia contractul de adaptare profesionala odata cu incheierea contractului individual de munca; acesta constituie anexa la contractul individual de munca; perioada in care stagiarul a desfasurat activitate in baza contractului de adaptare profesionala constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat;
- acces la formare a stagiarului, direct la locul de munca sub indrumarea angajatorului; (activitatea stagiarului se desfasoara sub indrumarea unui formator desemnat de angajator din cadrul aceluiasi compartiment in care stagiarul isi va desfasura activitatea). La propunerea conducatorului compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul, formatorul este numit de angajator dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel putin 2 ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze stagiul. Un formator poate asigura formarea, in acelasi timp, pentru cel mult 3 stagiari.

Nu poate avea calitatea de formator salariatul care se afla  in urmatoarele situatii:
-  a fost sanctionat cu una dintre sanctiunile prevazute la art. 248 alin. 1 lit. b) - d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, respectiv retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile, educerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%, reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%, iar sanctiunea disciplinara nu a fost radiata, in conditiile legii.
- are calitatea de sot, sotie, afin ori ruda pana la gradul al patrulea inclusiv cu stagiarul.

B)Stabilirea unor surse de finantare a stagiilor de adaptare profesionala - nationale si europene: a) bugetul propriu al angajatorului; b) fondul social european; c) bugetul asigurarilor pentru somaj; d) sponsorizari ale persoanelor fizice si/sau juridice.

C) Imbunatatirea legaturilor intre sistemul de invatamant si piata muncii; sistemul de invatamant superior va avea posibilitatea de a urmari indeaproape stagiile de adaptare profesionala si va putea adapta procesul educational astfel incat urmatorii absolventi sa posede competente profesionale cerute pe piata muncii.

D) Diminuarea dificultatilor intampinate de agentii economici, in mod special de IMM-uri in mobilizarea resurselor interne in scopul administrarii si indrumarii stagiarilor.

Perioada de stagiu se poate organiza la debutul in profesie, o singura data dupa fiecare forma de invatamant de nivel superior absolvita in conditiile legii. Durata perioadei stagiului de adaptare profesionala nu poate fi mai mica de 6 luni si mai mare de 12 luni.

Este interzisa utilizarea stagiarilor la prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect adaptarea profesionala. Perioada de stagiu poate fi intrerupta in situatia suspendarii contractului de adaptare profesionala al stagiarului, in conditiile legii, sau daca acesta se afla in concediu medical o perioada mai mare de 30 de zile. Durata suspendarii contractului de adaptare profesionala si cea a concediului medical mai mare de o luna nu se iau in considerare la calculul perioadei de stagiu. Dupa incetarea motivelor care au determinat intreruperea perioadei de stagiu, stagiarul isi continua activitatea pana la acoperirea integrala a duratei de stagiu.

Prezentul proiect stabileste ca modelele pentru urmatoarele documente, respectiv, referatul de evaluare, care se va intocmi de catre formator, raportul de satgiu care se va completa de catre stagiar, raportul de evaluare a perioadei de stagiu care trebuie sa fie adus  la cunostinta stagiarului in termen de 3 zile lucratoare de la data completarii, adeverinta de stagiu care se elibereaza de catre angajator si se vizeaza de catre Inspectoratul Teritorial de Munca precum si modelul-cadru al contractului de adaptare profesionala, se vor aproba prin hotarare a Guvernului.

Proiectul de act normativ stabileste drepturile si obligatiile angajatorului si pe cele ale stagiarului.
 
Angajatorul care organizeaza stagiu de adaptare profesionala  in temeiul unui contract de adaptare profesionala, anexa  la contractul individual de munca, in conditiile prezentei legi, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de adaptare profesionala, pentru acel stagiar, o suma egala cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare. Acest indicator are, in prezent, o valoare de 500 lei. Angajatorii nu vor beneficia de suma mentionata  pe perioada in  care raporturile de munca sunt suspendate, conform legii.
 

Proiectul de act normativ stabileste o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 lei, pentru o serie de fapte, considerate contraventii :  utilizarea stagiarilor la prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect adaptarea profesionala;    formarea se realizeaza pentru mai mult de 3 stagiari in acelasi timp; neincluderea in programul  normal de lucru al formatorului a activitatii  de formare; neefectuarea  evaluarii activitatii stagiarului de catre evaluator in termen de 5 zile de la terminarea perioadei de stagiu; neliberarea stagiarului  in termen de 5 zile de la comunicarea raportului de evaluare, a unei adeverintei  de stagiu, neincheierea  de catre angajator a contractului  de adaptare profesionala in forma scrisa, in limba romana, etc.

Potrivit proiectului,  actul normativ ar urma sa intre in vigoare termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stagiarstagiusalariati debutantiadaptare profesionalaproiectministerul muncii

Data aparitiei: 16 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatii debutanti de invatamant superior trebuie sa efectueze un stagiu de adaptare profesionala Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]